Talentum Alapítvány az Önkénetsség Támogatásáért

Talentum Alapítvány

A Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért nevű szervezetünk 2002-től dolgozik Szegeden, a megyében és országos kitekintéssel az önkéntesség elterjesztésén. Célunk, hogy a társadalom minél szélesebb köre felismerje, hogy az önkéntesség egy olyan jó ügy, ami a hátrányos helyzetű személyeken segít és az önkéntes is fejlődik általa.

Különböző tematikus programokkal, és akciókkal szólítjuk meg a fiatalokat, időseket, külföldi fiatalokat, dolgozókat, de a cégeket is. A másik fő tevékenységi területünk a nonprofit szektor fejlesztése, azaz a civil szervezetek és intézmények képzése, segítése céljaik elérése érdekében, valamint partnerségek és közös projektek generálása. 

Tagjai vagyunk az EURODESK hálózatnak és rendeszeresen valósítunk meg Erasmus+ projekteket, külföldi önkénteseket fogadunk. Iskolákban, rendezvényenek népszerűsítjük a társadalmi felelősségvállalás ügyét, az önkéntességet. Rendszeresen szervezünk intergenerációs önkéntes programokat  idősek és szakmát tanuló fiatalok között, valamint vakok és gyengénlátók számára felolvasó alkalmakat, kulturális önkéntes programokat. 

A civil szektor fejlesztése és népszerűsítése érdekében évente megrendezzük a Civil Piac nevű programunkat, ahol 22 civil szervezet számára kínálunk bemutatkozási lehetőséget. 

Célunk, hogy az önkéntesség területének újabb területeit feltárjuk, azokra mintaprogramokat hozzunk létre, kövessük a nemzetközi trendeket. Fontosnak tartjuk, hogy ne elszigetelten végezzünk munkánkat, hanem partnerségben, hálózatban, minél több közös programot, akciót valósítsunk meg, a társadalom és a helyi közösségek, a szegediek javára. 

Természetes Önkéntes

A Talentum Alapítvány sátránál a nemzetközi és a hazai önkéntes lehetőségeket mutatjuk meg játékos eszközökkel, és a kor szellemének megfelelően megnézzük, hogy kik azok az influenszerek, bloggerek, akik az természetvédelem ügyét képviselik (netezünk!). Ha külföldön szeretne valaki természetvédelmi önkéntes programot, hol érdemes keresnie, mire kell figyelnie! Minden kérdésre válaszolunk, amire nem tudunk, annak utána járunk! 

A standot textilekkel kívánjuk otthonossá tenni, és plüss állatokkal kívánjuk viccessé tenni, ami máris orientálja a látogatókat a téma felé. A standon asztalok és székek, sörpad ad lehetőséget a leülésre. Feladatok: nemzetközi sarok: nemzetközi önkéntes lehetőségek feladat, videók: influenszerek a nagyvilágból, és a nemzetközi önkéntesség, civil szervezetek lehetőségeinek bemutatása, angolul beszélő önkéntes kollégával, aki mellé egy további segítő kapcsolódik. Hazai önkéntesség, sarok: magyarországi önkéntes lehetőségek, civil szervezetek bemutatása, totó és térképes feladattal segítségével. További kézműves tevékenység szervezése, és a standon lévő tevékenységek, önkéntesek koordinálása, hazai önkéntesség jogi és menedzsment környezet képviselete.