Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete

SM Egyesület Szeged

A Sclerosis Multiplex-es /SM/ Betegek Csongrád Megyei Egyesülete 2001-ben alakult Szegeden SM-betegek összefogásával. A megye egyik legnagyobb taglétszámú és legtöbb fiatal felnőtt (25-45 év közötti) beteget képviselő szervezete vagyunk. Ezért is fontos feladatunknak tarjuk a betegek aktív közösségi életbe, társadalomba és munkaerő-piacra történő visszatérésének támogatását, a társadalmi érzékenyítést, a lakosság minél szélesebb rétegeinek informálását az SM-ről, valamint ennek, és a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében a civil szervezetekkel való együttműködés megerősítését.

2015-től megújulva, új vezetőséggel, új lendülettel, új projektekkel és sok megvalósításra váró ötlettel vagyunk jelen a csongrád megyei és országos civil életben.

Küldetésünk: Sclerosis Multiplexes (SM) betegek és hozzátartozóik érdekképviselete, sorstársi közösség megerősítése, beteg-edukációs, ismeretterjesztő előadások szervezése, önérvényesítés segítése, esélyegyenlőség fenntartása.

Céljaink: komplex egészségügyi és szociális rehabilitációs szolgáltatások (művészetterápiás foglalkozás, csoportos és egyéni gyógytorna, konduktív pedagógiai fejlesztés, közösségi programok, kirándulások, személyiségfejlesztő tréningek, nyelvi képzések) térítésmentes és egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása, betegek életminőségének javítása, az aktív közösségi életbe, társadalomba és munkaerő-piacra való visszatérés támogatása.

Célunk továbbá a fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek oldása, társadalmi felelősségvállalásra ösztönzés, környezettudatos gondolkodás erősítése. 

A közösségi újrahasznosítást összekötöttük a felelős társadalmi és környezettudatos gondolkodás fejlesztésével, az egészséges táplálkozás terjesztésével.

ÚjrahasznoSMűhely

Projektünk keretében kézműves alkotóműhelyünkben fölöslegessé vált, maradék anyagok kreatív újrahasznosításával egyedi alkotásokat készítünk, kis ékszereket, használati tárgyakat. Mindemellett érzékenyítő akcióval hívjuk fel a figyelmet a sclerosis multiplexre.

A kézműveskedés mellett érzékenyítő akcióval hívnánk fel a figyelmet a sclerosis multiplexre. Különböző feladatokon keresztül tapasztalhatnák meg az érdeklődők, hogyan változik többek között a mozgáskoordináció, a kézügyesség, a járás, a látás a sclerosis multiplex hatására. Gumikesztyűben begombolni egy inget, szivacson vagy békatalppal járni, homályos szemüvegben tájékozódni. Aki részt venne az érzékenyítésen, azt tudnánk jutalmazni logós környezettudatos termékekkel. (hátizsák, lemosható tetoválás, stb.) Valamint az Empátia Terápia közösségi alkotással várjuk az érdeklődőket, közösen dekoráljuk az óriási "terápiás" vásznat rajzokkal, kézlenyomatokkal. A sok-sok kéz lenyomata a vásznon mind egy-egy ember empátiáját és az SM-betegek elfogadását szimbolizálja.