ONIX Egyesület

Az ONIX Egyesület 2020 őszén került megalapításra. Csapatunk fiatal, innovatív ötletekkel rendelkező, lelkes tagokból áll, akik célja a segítségnyújtás, a hátrányos helyzetű fiatalok, családok megsegítésén túl olyan kulturális és tematikus programok, események szervezése, amelyek kortól, nemtől és identitástól függetlenül látogathatóak és élvezhetőek.

Ezen események megvalósulásával az oktatáson túl a szabadidő hasznos eltöltése a cél. Az Egyesület legfontosabb céljai a hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok oktatása, nevelése; identitásuk erősítése; a kultúra ápolása; a közösségi élet fellendítése, az emberek életkörülményeinek javítása, valamint a fiatalok egészséges életre való nevelése.

Az Egyesület kezdettől fogva együttműködik más civil szervezetekkel, állami intézményekkel, hogy a közösségeket, hátrányos helyzetű családokat, gyermekeket, fiatalokat segítse, összefogja. 

A gyermekek családban történő nevelkedésének elősegítése, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében preventív tevékenységek szervezése, lebonyolítása is terveink közé tartozik. 

Célunk olyan közösségi, kulturális hagyományőrző, művelődésre szerveződő közösségek tevékenységek létrehozása, amely kezdeményezések megvalósulásával különböző korcsoportok bevonásával tematikus program tárházának bővüléséhez járulhatunk hozzá.

Onix'ART sarok

Biológia sokféleség megőrzésével kapcsolatos programot kívánunk megvalósítani a fesztivál napok során. Újrahasznosított papírból készült szóróanyagokat, prospektust és brossúrát kívánunk osztani a Civil Faluba járók számára, amely szóróanyagok tartalmazzák a biológiai sokféleség néhány alternatíváját, ötletét és praktikáját, hogy hogyan óvhatnánk meg Földünket néhány apró, hétköznapi figyelmességgel, odafigyeléssel. Ezen kívül a standunkhoz látogatók számára apró kis csomagot adunk, amely néhány kis magot tartalmaz, amelyet otthon a kertben elültetve fát, virágokat, bokrokat nevelhetünk. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet a környezet és természet védelmére, megőrzésére és ápolására.

SZERDA

Az ONIX Egyesület standjánál különböző társasjátékok, kártyák és tematikus, közös játékokra lehet számítani, amelyek széles korcsoport bevonására alkalmasak és élvezhetőek. Ezen játékok népszerűsítése, kooperatív összefogás a cél. Ezen felül elkezdődik a biológiai sokféleség megőrzését összefoglaló brossúrák szétosztása, ismertetése. Az 'alap' programok között szerepel a kisebbek számára csillámtetoválás készítése, valamint színező, kifestő és rajzoló sarok is.

CSÜTÖRTÖK

A második napon kvízzel készülünk. Tartalma egy rövid, A,B,C,D opciók közül kiválasztandó alapon működő természet és környezetvédelemmel, valamint a biológiai sokféleségről szóló  mini vetélkedő.  A kvíz kitöltését követően minden résztvevő fesztiválozó kap egy kis csomagot, amely tartalma egy különböző magokból álló ajándék, amelyet a rendezvényt követően mindenki haza vihet és elültethet a kertben, városban, stb. Ezzel is szeretnénk kiemelt fontossággal kezelni a természetet és annak védelmét. A kvíz mellett az alap társasjátékok, kooperatív feladatok elvégzésére és szórakozásra ezen a napon is lehetőség nyílik.

PÉNTEK

A harmadik fesztivál napon kicsit az eseményre ellátogatott gyermekekre szeretnénk koncentrálni leginkább. A nagyvárosok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. A rossz gyakorlatba mi úgy tervezünk beavatkozni egy-egy kézműves szakkör, foglalkozás alkalmával, ha közösen összegyűjtjük és alapanyagként felhasználjuk a látszólag már semmire se jó, hulladéknak minősített anyagokat: vécépapír guriga, tojástartó, elhasznált CD lemez, használt műanyagpohár, teás tasak, jégkrém pálca, sajtos doboz, PET palack stb. A feladat, hogy egy zsák műanyag és egyéb újrahasznosításra szánt szemétből kreatív alkotás készüljön. A program felnőttek számára is érdekes lehet, nem kizárólag gyermekek számára tervezzük a meghirdetést.

SZOMBAT

A szombati nap alkalmával a fentebb említett programok vegyítése a cél, több kolléga bevonásával a standnál. Az igazi fesztivál érzés átadásához egyszerű egyesületi logóval ellátott lemosható tetoválásokat ragasztunk, neon kivitelben.