Nem Adom Fel Alapítvány

Nem Adom Fel

A Nem Adom Fel Alapítvány, budapesti székhellyel rendelkező szervezet, melynek részeként 2014-ben Szegeden is létrejött egy helyi érzékenyítő tagszervezet, ahol jelenleg 21 fő megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik és 4 önzetlen, lelkes önkéntes tevékenykedik. Büszkék vagyunk arra, hogy valamennyi kollégánk fogyatékossággal élő, és minden feladatot ők látnak el, mely a csapat életében felmerül.

Üzenetünk: "Mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, csak szeretettel és elfogadással kell fordulnunk egymás felé!"

Annak idején, 2005-ben, az Alapítvány 400 000 Ft-os alaptőkével és egy dolgozóval kezdte meg működését. Jelenleg közel 100 alkalmazottunk van, 95%-ban megváltozott munkaképességű ember.  Éves bevételünk átlagosan 180-200 millió forint között mozog, költségvetésünk (bevételünk és a közhasznú tevékenységre fordított kiadásaink összesen) körülbelül 150-180 millió forint körüli összeg.

A számokból is jól látható, hogy szervezetünk megalapítása óta folyamatosan nagyon aktív munkát folytat, számos rendezvényünk, pályázati projektünk mellett sok állandó programunk is van, amelyek folyamatosan működnek:

NEMADOMFEL EGYÜTTES

A Nemadomfel Együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. A Csapat rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen színpadon, sztárelőadók mellett is bátran megállják a helyüket. Repertoárjukban saját szerzemények s ismert klasszikus slágerek is megtalálhatók. Színvonalas zenéjükkel, elgondolkodtató dalszövegeikkel, őszinte lelkesedésükkel és az elmaradhatatlan „nemadomfel” életérzéssel mindenhol emlékezetes élményt nyújtanak a Nagyérdeműnek. A színpadon teljes mértékben érvényesül a zeneileg valóban tehetséges tagok egyénisége. Ők konferálnak, önmagukat, a saját gondolataikat közvetítik őszintén, egyre nagyobb sikerrel. A zenekar legnagyobb sikerei közé sorolható a 2005-ben a Nemadomfel Együttes zenészeinek főszereplésével megjelent Álomturné című film, a Jobb Velünk a Világ! koncertek, illetve az egyre sűrűbb külföldi turnék és meghívások. A zenekar járt már Erdélyben, a Felvidéken, Svájcban, illetve 2014-ben egy nemzetközi integrált művészeti fesztivál meghívására Kínában is. Az itt tapasztalt nagy siker nyomán 2015-ben egyhetes jótékonysági koncertturnét szervezett a zenekar, ahol új táncos, zenés és színházi elemekből összeállított Never Give Up Show című műsorával debütált szintén hatalmas sikerrel.

JOBB VELÜNK A VILÁG! PROGRAM

Az eddigi legnagyobb sikereink közé tartoznak a „Jobb Velünk a Világ”! jótékonysági programsorozat nagyszabású rendezvényei, amelyek közül az első 2008-ban a Papp László Budapest Sportarénában került megrendezésre Böjte Csaba ferences szerzetes erdélyi árvaházainak megsegítésére. Az összegből egy új otthon épülhetett fel a gyerekek számára. Egészen 2011-ig minden éven jótékonysági rendezvényt szervezett az Arénában különböző célokra: felzárkóztató program indítása a mélyszegénységben élő gyermekek számára, energiatakarékos lakóotthon építése önálló életre vágyó fogyatékossággal élő fiataloknak. A Nemadomfel Együttes meghívásában olyan művészek álltak a fogyatékos zenészekkel egy színpadra, mint Presser Gábor, a Quimby, a Csík Zenekar, Lovasi András és a Kiscsillag, Rúzsa Magdi, Hobo, a Budapest Bár, stb. A jótékonysági rendezvények során több, mint 40 millió forint gyűlt össze. 2012-től az Arénás koncertek helyett a Nemadomfel Együttes a Fogyatékos Emberek Világnapján (december 3.) a Barba Negra Music Klubban tart 700-800 fős éves nagykoncertet, a bevételt mindig valamilyen aktuális célért felajánlva, illetve az Alapítvány tréning csapata napközben 300 diáknak tart érzékenyítő tréninget ugyanezen a helyszínen. 2013-ban a rendezvénysorozat Nick Vujicic, négy végtaghiányos motivációs tréner és prédikátor előadásaival bővült ki a sorozat, aki szervezetünk meghívására Magyarországra látogatott. A világhírű szónok Budapesten négy, Pécsen és Debrecenben pedig egy-egy előadást tartott, összesen kb. 20 ezer ember előtt beszélt. 2014-től a szokásos, gyermekek számára tartott érzékenyítő tréning, illetve a Nemadomfel Együttes évi nagykoncertje mellett a program részévé vált a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából a Nemzeti Színházban tartott gálaműsor is. Az előkelő helyszín különös jelentőséggel ruházta fel az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen szervezett programot.

NEVER GIVE UP GOSPEL KÓRUS

2013 februárjában jött létre a Never Give Up Gospel Kórus, amely elsősorban sérült emberekből áll,   amely 2013 áprilisában Nick Vujicic – végtagok nélkül született világhírű motivációs tréner és prédikátor – magyarországi látogatásának alkalmával tartott előadásain lépett először a több ezer fős nagyközönség elé – hatalmas sikerrel. Az előadások után kórusvezető váltás történt, az új kórusvezető Schméllné Papp Ágnes már sokszor bizonyította tudását és tehetségét. Ő vezette a tavalyi Reménység Fesztivál, illetve az idei Ez az a Nap! rendezvény ezer fős kórusát, így ő vehette át Bolyki Balázstól a Never Give Up Gospel Kórus vezetését is. A Kórus előtt minden reménység szerint nagy jövő áll még. Évente több alkalommal is megmutatja magát a közönségnek.

NEMADOMFEL HÁZ PROGRAM

A 2009-es Jobb velünk a világ! koncert bevételéből 2010. május 1-én Magyarország átlagéletkort tekintve legfiatalabb településén, Szendrőládon megnyílt az első „Nemadomfel Ház”. A fejlesztő modellprogram hátrányos helyzetű gyermekek számára a település legszegényebb családjainak 1-1 gyermekének (összesen 20 gyermeknek) nyújt felzárkóztató, tehetséggondozó foglalkozásokat. A modellprogramot a Böjte Csaba testvér által Erdélyben létrehozott napközi otthonok mintájára dolgozta ki és adaptálta a hazai viszonyokra az Alapítvány. A program célja, hogy kiküszöbölje azt a szegénységből és társadalmi szegregációból adódó hátrányt, amely rendszerint megakadályozza, hogy ezek a gyermekek később beépüljenek a szélesebb társadalomba, és elsajátítsák, magukévá tegyék annak szabályait. Az Alapítvány fogyatékkal élő tagjai rendszeresen látogatják a gyerekeket, játékokat, programokat szerveznek velük. Azóta a program két további településen is elindulhatott, így 2014 óta már három ”Nemadomfel Ház” működik sikeresen az országban: Szendrőládon, Martonyiban és Pándon.

NEMADOMFEL TRÉNING PROGRAM

Sérült tapasztalati szakértőink érzékenyítő tréningeket tartanak vállalatok, cégek, multicégek dolgozói, vezetői (vagy éppen iskolák diákjai, tanárai, vagy más szervezetek tagjai) számára a sérült emberek életkörülményeiről, integrált foglalkoztatásáról, integrálásáról, motivációiról, örömeiről és nehézségeiről. Tréningjeink különlegessége, hogy a résztvevők minden sérültségi típussal egyszerre találkozhatnak, s nem csupán információkat kaphatnak az egyes területekkel kapcsolatosan, hanem személyesen is találkozhatnak azok képviselőivel, s – ha rövid időre is – de egyúttal bele is helyezkedhetnek egy kicsit élethelyzetükbe. Célunk, hogy ledöntsük azokat a falakat, amelyek gyakran észrevétlenül épülnek föl a sérült emberek és az őket nem ismerő többségi társadalom tagjai közé, s amely sokszor megakadályozza, hogy munkát vállaljanak, vagy közösséget találjanak.

MUNKAHELYTEREMTŐ PROGRAM

Társasház, illetve irodatakarítói, kertészeti, gondnoki munkát keresünk klienseink számára Jelenleg közel 30 társasház lépcsőházát illetve kertjét tartjuk rendben, illetve ebből 3 ház gondnokságát is munkavállalóink végzik. Ezen kívül a program keretében fogadjuk hátrányos helyzetű (mind hallásban, mind mozgásban, mind látásban, vagy enyhe fokban értelmileg akadályozott, illetve más okból egészségkárosodott) munkavállalók jelentkezését, felmérjük képességeiket, eddigi munkatapasztalataikat, és megpróbálunk a nyílt munkaerőpiacra kiközvetíteni őket. Többen dolgoztak vagy dolgoznak már így a vendéglátásban, vagy adminisztrációs munkakörökben.

INTEGRÁLT TÁBOROK

Alapvető fontosságúnak tartjuk a fogyatékos emberek társadalomba való beilleszkedése szempontjából, hogy minél több olyan integrált programon vehessenek részt, amelyeken baráti kapcsolatot alakíthatnak ki más fiatalokkal, ezért minden évben nyári táborokat szervezünk. Egyik táborunk rendszeresen valamely nagy szervezésű fesztiválhoz kapcsolódik, másik a „Nemadomfel Tábor”, amely már több éve 120-200 fős létszámmal működik. A tábor résztvevői között vannak fogyatékossággal élő fiatalok, hátrányos helyzetű gyerekek, iskolás és egyetemista korú önkéntesek, az Alapítvány dolgozói, sőt akár sérült gyermeket nevelő, vagy sérültként gyermeket nevelő családok is. Célunk, hogy a tábor tagjai mind szervezők, segítők és résztvevők is legyenek egyszerre, s mindenki megélhesse, hogy a többiekkel együtt valóban annak alkotójává, fontos elemévé vált.

AUTISTA FEJLESZTŐ PROGRAM

A program vezetője Vető Anna, mint érintett szülő, illetve mint az autizmus téma szakértője. A program célja, hogy elérhető, hatékony segítséget nyújtson az autizmussal született gyermekek, illetve családjuk számára már minél fiatalabb korban. A foglalkozásokat maga Vető Anna, illetve segítői, többen a gyógypedagógia autizmus szakirányának gyakornokai tartják. elsősorban egyéni terápia segítségével dolgoznak, nagyon figyelve minden egyes gyermek sajátos szükségletére és képességeire. Nyaranta speciális tábort is szerveznek a gyermekek részére, amely jó lehetőséget nyújt az intenzív fejlesztésre, illetve a családoknak, szülőknek is segít a kikapcsolódásban, pihenésben.

TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT

A Támogató Szolgálat az Alapítvány 2012 januárjától elindult programja, amelynek szolgáltatása Budapest kerületeinek többségére kiterjed. Különlegessége, hogy a támogató szolgálatok többségével ellentétben szükség esetén akár 20 óra után is vállalunk klienseket.

NEM ADOM FEL CAFE & BAR

A kávézó, ahol a konyhán, illetve a felszolgálásban is megváltozott munkaképességű, különböző fogyatékossággal élő személyek dolgoznak, 2015 novemberében nyitotta meg kapuit a busapesti Baross u. 86-ban. A vendéglátó egység működtetője a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, a közösségi tér programjait és rendezvényeit azonban a Nem Adom Fel Alapítvány szervezi, sőt a kávézó dolgozóit is a szervezet biztosítja. Az integrált látogatóközönség bevonzásán kívül az i célja a kezdeményezésnek, hogy akadálymentes teret biztosítson a fogyatékossággal élő fiatalok számára. Ennek érdekében a Nem Adom Fel Cafe & Bar változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Nem Adom Fel a Környezetvédelmet

Hasznosítsad újra a telód, vagy a régi laptopod, számítógéped! Ékszer és használati tárgy készítése, a régi nem használatos elektronikai eszközökből. A fesztivál résztvevői különböző trendi használati tárgyat készíthetnek kollégáink segítségével.

Környezetvédelmi kvízjáték, mely rávilágít azokra a sarkalatos kérdésekre, amiket megválaszolva megtudhatjuk, egy átlagember mit is tehet a környezete védelméért. 

Gyűjts szelektíven! A fesztiválón részt vevők kapnak egy zsák hulladékot, amit a legjobb tudásuknak megfelelően kell szétválogatni a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak megfelelően. Ha ez megvan kiértékeljük, és hasznos tanácsokkal látjuk el őket arra vonatkozólag, hogy a saját háztartásukban hogyan tudják ezt megvalósítani.

Tárolódoboz készítése újságpapírból. A felgyülemlő újságpapírból készíthetünk tartós, bambusz hatású tárolódobozt, mely a lakásunk hasznos részévé válik, abból a haszontalan státuszból, amit eddig betöltött.

Hangszerkészítés PET palackok, és más kellékek segítségével. A fesztiválozók hangszereket készíthetnek PET palackok és más kellékek segítségével. Ezt követően a trénerrel megtanulnak egy dalt, amit közösen egy gitár segítségével eljátszanak.

Kerekesszékes akadálypálya (NAFSzatlon) és élő könyvtár. A standunkat meglátogatók egy általunk elkészített akadálypályán mérhetik össze rátermettségüket és próbálhatnak ki egy kerekesszékes ügyességi pályát. A versenyt követően beszélgethetnek a pályát üzemeltető kollégáinkkal, akik mesélnek arról, hogyan lehet fogyatékossággal élőként túrázni, és természeti kincseinket megismerni.

Hennakészítés és csillámtetoválás készítése. A standunkat meglátogató fiatalokat megajándékozzuk 1-1 általunk készített tetoválással.