Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezet

MVK-CSMSZ

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt alapelvei és elismerési feltételei szerint működő, már 140 éves hazai múlttal rendelkező humanitárius szervezet. Célunk az élet és emberi méltóság védelme; a rászorulók, bajbajutottak megsegítése. Mindennapi feladatainkat a világszerte elfogadott 7 vöröskeresztes alapelv mentén végezzük, amelyek ezek: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egyetemesség, egység.

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt alapelvei és elismerési feltételei szerint működő, már 140 éves hazai múlttal rendelkező humanitárius szervezet. A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei szervezete önálló, megyei hatáskörrel rendelkező szervezeti egység. Célunk az élet és emberi méltóság védelme; a rászorulók, bajbajutottak megsegítése. Mindennapi feladatainkat a világszerte elfogadott 7 vöröskeresztes alapelv mentén végezzük, amelyek ezek: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egyetemesség, egység.

Megyeszerte csaknem 10 ezer tagunk és önkéntesünk van, javarészt az Ifjúsági Vöröskereszt, illetve alapszervezeteink kötelékében. Programjaik között a Vöröskeresztes közösségek egészséges életmóddal, egészségmegőrzéssel foglalkozó eseményeket szerveznek, illetve kirándulásokat, vetélkedőket, tematikus napokat tartanak, részt vesznek különböző adománygyűjtéseinkben, jótékonysági kezdeményezéseinkben. Segítünk a krízishelyzetekben, támogatjuk a bajba jutottakat, szervezzük a véradásokat, elsősegélynyújtó tanfolyamokat tartunk, családi bölcsődéket tartunk fenn és AmbRóza néven társadalmi vállalkozást működtetünk.

Légy résen, légy készen!

A résztvevők megismerhetik a lakóhelyüket érintő veszélyforrásokat és ismereteket szerezhetnek arról, hogyan és miként tudnak felkészülni egy esetleges veszélyhelyzet kialakulására.

SZERDA

Árvízvédelmi feladatok: folyóink rendszeresen szoktak áradni, melyre nem árt alaposan felkészülni.

Feladatunk a lakosság tájékoztatása, hogyan készüljenek fel az árvízre, milyen védekezési feladataik vannak - állatok és épületek védelme, értékek biztonságba helyezése, stb. Játékos formában megtanítjuk a fesztiválozóknak, hogy melyek azok tárgyak, amelyekkel sürgős helyzetben el kell hagyni a házat: túlélőcsomag összepakolása - "mit vigyek magammal".

CSÜTÖRTÖK

Mit tegyünk földrengés idején? Szerencsére hazánkban viszonylag ritka a földrengés, viszont nem árt felkészülni rá.

Bemutatjuk, milyen tevékenységeket végeznek a Vöröskeresztesek földrengés idején, illetve tájékoztatást nyújtunk arról, hogy a lakosságnak mit kell ilyen helyzetben tenni. Túlélőcsomagot állítunk össze a fesztiválozókkal és bemutatjuk, milyen sérüléseket szerezhetnek egy földrengés során, ezeket hogyan kell ellátni adott helyzetben az otthon lévő tárgyak segítségével, illetve milyen módon nyújthatnak pszichoszociális segítséget azok, akik erre nincsenek kiképezve.

PÉNTEK

Viharkárok: sajnos viharból nincs hiány hazánkban, gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti szegedi nagy viharra, amikor több száz helyszínre hívták a mentők és a tűzoltók segítségét.

Rengeteg sérült volt és megszámlálhatatlan fa dőlt ki. Célul tűztük ki, hogy az ilyen helyzetekre felhívjuk a figyelmet és felkészítsük a fesztiválozókat, ezáltal a lakosságot. Fontosnak tartjuk, hogy megismerjék azokat az applikációkat, amelyek riasztást küldenek ilyen helyzetben. Tájékoztatjuk őket, hogy milyen védekezési feladatokat kell ellátni - autóval beállni a garázsba, állatokat elzárni, udvarról elpakolni, ablakokat becsukni stb. Sorravesszük azokat a sérüléseket, amiket szerezhetnek vihar során az emberek, megbeszéljük, ezeket hogyan kell ellátni. 

SZOMBAT

Hőártalmak: a nyár végén sem késő megismerni a hőség okozta veszélyeket, hiszen ahogy tapasztaljuk évek óta, kitolódtak az évszakok.

Megismertetjük a fesztiválozókkal a nyári meleggel összefüggő hőártalmakat: égés, napszúrás, hőguta - ezeket hogyan lehet felismerni és hogyan kell kezelni. Továbbá felhívjuk a figyelmüket a tűzbiztonságra: hol és hogyan gyújtsanak tüzet, milyen időszakokban tilos tüzet rakni, honnan tájékozódhatnak erről. Miért fontos a tűzbiztonság - óvjuk meg az állat-, növény- és gombavilágot. Játékos formában megismerhetik a riasztási fokozatokat, tájékozódhatnak, hogy milyen tevékenységet végez a Vöröskereszt hőségriadó idején, illetve mire kell a lakosságnak felkészülni. Fontosnak tartjuk, hogy a hideg időjárásra is felkészítsük az embereket ("Közeleg a tél."): milyen veszélyeket rejt a téli időjárás, hogyan kell készülni az ónos esőre, fagyra, milyen lehetőségeik vannak a rászorulóknak télen.