Keresztpont Egyesület

Ha fiatalos, innovatív és lendületes közösséggel szeretnél találkozni, akkor nálunk a helyed!

A Keresztpont Egyesület 2017-ben alakult meg egy addig informálisan működő csoport tagjaiból. Találkozhattál velünk a Keresztpont Esték rendezvénysorozatán vagy különböző egyetemi eseményeken. Ha már voltál a programjainkon, akkor azért, ha nem, akkor azért térj be hozzánk! Ismerd meg te is a Fair Trade-t (méltányos kereskedelmet) és ennek hazai lehetőségeit egy jobb, környezetbarátabb élet érdekében.

Egyesületünk 2017-ben egy, a Szegedi Tudományegyetemhez közeli ifjúsági csoportból alakult meg. Alapítói és tagjai olyan fiatalok, akik eltökéltek abban, hogy csoportunk jól körülhatárolt céljait minél innovatívabb módon, magas minőségben és hosszú távú következményekkel valósítsák meg. A szervezet jelmondata, az „ahol az utak találkoznak” gondolat arra utal, hogy mind az egyesület, mind pedig az általa gondozott programok, események, valamint kisközösségek olyan helyek, ahol sok értékes ember életútja futhat össze, amely pozitív változásokat hozhat Szeged számára.

Legfontosabb értékeink, melyeket közösségünk képvisel és amelyeket szeretnénk megélni az emberek felé, a következők: nyitottság, együttérzés, odaadás, közösség, növekedés, megosztás, egység. Ezen értékek mentén tervezzük és szervezzük programjainkat, találkozási pontjainkat.

A fent említett alapértékek mellett egyesületünk szemléletében fontos szerepe van a környezettudatosságnak és a Fair Trade (méltányos kereskedelem) mozgalom megélésének és terjesztésének. E két fontos szempont ötvözésével szeretnénk felhívni a figyelmet a téma fontosságára, hogy megelőzzük a Föld és az emberek erőforrásainak kizsákmányolását. Hisszük, hogy ennek az etikus kereskedelmi formának a népszerűsítése növeli az érzékenységet a társadalmi különbségek iránt és hozzájárul ahhoz, hogy a polgárok aktívabban vehessenek részt a közösségépítés munkájában. A Fair Trade egy kevéssé ismert lehetőség Magyarországon, ezért közösségünk abban érez elhívást, hogy megismertesse az emberekkel a méltányos kereskedelem lehetőségét és rávilágítson a szemlélet alkalmazásának lehetőségére a hazai piacokon is. Ezen célokkal kéz a kézben jár a környezetvédelem hangsúlyozása is, mely napjainkban kiemelt fontosságú.

Egyesületünk főbb tevékenységei közé az ún. Keresztpont Esték rendezvénysorozat szervezése tartozik, melyeken ön- és társismereti témákkal, illetve az önfejlesztés módszereivel kapcsolatos előadásokat szerveztünk. Az alkalmakon Fair Trade termékkóstolót is tartottunk.

Másik fontos alappillére tevékenységünknek a Felnőtté válás program, mely egy egyetemi kurzus keretében valósul meg félévente 30-35 fiatallal, akiket a felnőtté válás kritikus pontjain, valamint a felnőtt élet kihívásain vezetünk végig előadások és kiscsoportos feldolgozások segítségével.

Fair Trade-re fel!, avagy út embertársainkhoz és egy környezettudatos élethez

SZERDA

Szerdán egy ismeretterjesztő előadást tartunk a Fair Trade-ről, hogy mitől fair és hogyan hozható össze a környezetvédelemmel a mozgalomba való bekapcsolódás. Az előadást követően az érdeklődők feltehetik kérdéseiket Újszászi Györgyinek, a Védegylet munkatársának, aki aktuális információkkal, lehetőségekkel tudja segíteni a fiatalokat. Szerda este pedig egy Fair Trade termékismertetőt és kóstolót tartunk, ahol a fesztiválozók a magas minőségű finom csokoládékat, mogyorókrémeket, kávékat, teákat kóstolhatják meg.

A standunkhoz látogató fiataloknak bemutatjuk egyesületünket és munkásságunkat. Szeretnénk őket bevonni játékainkba, hogy maradandó emlékekkel és tapasztalatokkal gazdagodjanak.

CSÜTÖRTÖK

Folyamatosan futó programjaink és a Fair Trade-del kapcsolatos ismeretterjesztő projektünk mellett a mai napon a szelektív hulladékgyűjtésen és az újrahasznosításon lesz a hangsúly. Egy rövid tájékoztatást tartunk arról, mit hogyan érdemes szelektálni, amelyet követően olyan kerekasztal beszélgetést szeretnénk kialakítani, ahol mindenki megoszthatja saját tapasztalatát, nehézségeit, sikereit a témában. Ezt követően kötetlen beszélgetésre szeretnénk invitálni a résztvevőket, hogy megismerjék egyesületünket és egymást. A nap további részében a fesztiválozók kiélhetik kreativitásukat olyan tárgyak készítésében, amik új funkciót adnak használhatatlan tárgyaknak.

PÉNTEK

A pénteki napunk lesz az egyik legmozgalmasabb, hiszen egy varrónő fog segédkezni az általunk kitalált projekt megvalósításában. Egyébként is szívügyünk a környezetvédelem, de a Civil Falu idei témája is apropót adott arra, hogy a fesztiválozókkal közösen, szakmai segítséggel tudjunk olyan szütyőket és szalvétákat varrni, amik hozzájárulnak a szemétmentes életmód kialakításához, de legalábbis a tudatosabb vásárláshoz kevesebb egyszer használatos műanyag felhasználásával.

Emellett továbbra is működnek egész hetes projektjeink is, a társasjáték, valamint az egész fesztivál területére kiterjedő Keress valakit című játék.

SZOMBAT

A fesztivál záró napjára is tartogatunk érdekességeket a fiataloknak. A szerdai Fair Trade előadáshoz hasonló ismeretterjesztő tájékoztatást szeretnénk tartani a témában, amelyet egy termékkóstoló fog követni, majd pedig egy Quiz Night-tal zárjuk a napot és egyben a hetet is. Utóbbi eseményünkre 2-3 fős csapatok jelentkezését várjuk, akik összemérhetik tudásukat általános műveltségi témákban, valamint Fair Trade-del és környezetvédelemmel kapcsolatos tájékozottságukban. A nyertes csapat egy termékválogatást kap majd ajándékba.

A standunk környékét szeretnénk igazán hangulatossá varázsolni, mely megalapozza azt, hogy mindenki jól érezze magát az eseményeinken. Hogy minél többek vegyenek részt a szombat esti programunkon, megállítótáblákkal és szórólapokkal fogjuk hirdetni a lehetőséget a versenyszellemű résztvevők felé.