Bea Alkotóműhelye

Bán Bea vagyok, az Alkotó Zug megálmodója és 2017- óta vezetője, állandó helyen rendszeresen és egyéb rendezvényeken, fesztiválokon, kitelepüléseken workshop illetve alkotó táborok keretében.

Kétheti rendszerességgel a Petőfi- telepi Művelődési Házban tartok kézműves foglalkozásokat (7-90 éves korig) ezernyi technikát felsorakoztatva, mindig mást és mást megismertetve, egymást építő, segítő közösségben. 2-3 havonta pedig Alkotó Zug Extra/ ART művészeti foglalkozásokat vezetek, megismertetve festőtechnikákat és valódi művészi festményeket készítve lépésről lépésre. Nyáron pedig ennek szellemében tartok alkotótáborokat (idén 6-ot !).

Én még a „régi iskolák” szerint nőttem fel, amikor voltak igazi képzőművész szakkörök és hozzá jutalom nyári alkotótáborok. Ezeknek a hangulatát, kreatív fejlesztő jellegét, hasznosságát már akkor gyermekfejjel magamba szívtam és minden utána levő tanulmányommal, végzettségeimmel, gyakorlataimmal azon voltam, hogy mindezeket a csodákat én is tovább tudjam adni.Célom, hogy szebbé, művészi irányban is jobbá, kreatívabbá tegyem a hozzám látogatók pár óráját, hogy utána otthonukban tovább élvezhessék a megszerzett tudást és alkotó örömöt.

Alkotó Zugom már olyan szintre fejlődött az évek során, hogy egyre több helyről kapok felkérést, ahol workshop keretében tartok iskolákban, könyvtárakban, fesztiválokon, rendezvényeken (a legfrissebb szívügyem a Mórahalmi Kolo Centár felkérése volt, amikor az Akadálymentes Kultúra napján szellemi és testi fogyatékkal élőkkel alkottam együtt) leginkább festészeti és kézműves foglalkozásokat.

A SZIN-en már volt szerencsénk tavaly és 2 éve is bemutatkozni a Civil faluban Alkotó Zugunkkal. Akkor volt agyagozás, jelvény készítés, kavics festés, filcből kulcstartók és ékszerek varrása, újrahasznosítással parafadugó fülbevalók alkotása, valamint akril festmény készítés festővászonra. Azon túl, hogy remekül éreztük magunkat, rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy mennyire jó, hogy ott voltunk, mert igazán hasznosan tudták eltölteni az időt nálunk egész nap, jó hangulatban, elvonulva, szinte meditatívan feltöltődve, miközben saját kézzel alkothattak, teremthettek művészi szintű alkotásokat, amiket persze örömmel haza is vihettek. Innen van a fantázianeve is a fesztiválos tevékenységünknek, hiszen míg este jár a láb a koncertek alatt, úgy nappal pedig a kezeké az aktív főszerep, feltöltő alkotással.

Mivel a fesztiválos „szereplésünk” csupán 4 napig tart, mindenkivel tudunk közben tartalmasan beszélgetni és az év bármely időszakára meginvitálni őket kreatív időtöltésekre a Zugba.

Művészettel a Földért - BálnArt

Alkotó Zugunk amióta létezik, az egyik legfontosabb alapja, hogy újrahasznosítsunk régi, kidobásra szánt "szemetet", így az idei SZIN témája számunkra pont testhezálló feladat.

Mivel egy fesztiválon mindig sok a szemét, ezért arra gondoltunk, hogy bevonva a fesztiválozókat, közös műalkotást készítünk a kidobásra szánt "alapanyagokból".

Adott a rengeteg szemét egy fesztiválon pl. műanyagpohár, pet palackok, sörös és üditős doboz, nylon zacskó, stb, ezért arra gondoltunk, hogy a hozzánk betérők, ezeket "gyúrnák" össze velünk egy közös nagy alkotássá, aminek témája elgondolkodtató, figyelemfelkeltő is lenne egyben. A fő mozgatóelemek a bálnák és az óceán lesz s terveink szerint aki feltenne egy alkotóelemet az alkotásra, az akár alá is írhatná mellette, jelezve vele, hogy fontos számára a természetvédelem.

A fő, nagy, közös alkotás mellett, mint minden évben, az idén is szeretnénk, hogy személyes tárgyakkal, kedves sajátkezű emlékekkel térhessenek haza a fesztiválozók. Ezért szintén az újrahasznosítás jegyében kidobásra szánt alapanyagokból készítenénk ékszereket, díszeket segítségünkkel, kartondoboz, parafadugó, hulladék textíliák felhasználásával. Mivel többféle tevékenységgel készülünk, fontos a segítség is hozzá. Van, hogy egyszerre 10-12 fő is nálunk tevékenykedik, illetve idén lesz még a "BálnArt" közös nagy alkotás készítése is.