American Corner Szeged

AC Szeged

Az American Corner Szeged a budapesti Amerikai Nagykövetség támogatását élvező programiroda, amelynek célja, hogy az amerikai kultúrával kapcsolatos, tudománynépszerűsítő eseményeikkel közelebb hozzák Amerikát. Nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra és új készségek fejlesztésére is, és fontos tájékozódási pont amerikai ösztöndíj- és továbbtanulás lehetőségekről. A Corner-hálózat és a Nagykövetség közös célja, hogy előmozdítsa az Egyesült Államok és Magyarország közötti kölcsönös megértést. 

Az American Corner Szeged a budapesti Amerikai Nagykövetség, a Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged városa és a Szegedi Tudományegyetem támogatását élvező kulturális programiroda, amelynek célja, hogy az amerikai kultúrával kapcsolatos, nyelvtanulást segítő vagy épp tudománynépszerűsítő eseményeikkel közelebb hozzák Amerikát a helyi közönség számára. A Corner a nemzetközi American Spaces tagjaként Magyarországon öt helyen képviselteti magát, Szegeden immár negyedik éve; aktív szerepet vállal az amerikai-magyar kapcsolatok előmozdításában és a Szeged-Toledo testvérvárosi kapcsolatok ápolásában.

A színes kulturális programok mellett a szegedi Corner nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra és új készségek fejlesztésére is; a világjárvány okozta kényszerhelyzet miatt egy ideig virtuálisan, majd fokozatosan egyre nagyobb személyes jelenléttel szervezünk tudománynépszerűsítő és készségfejlesztő foglalkozásokat amerikai és magyar szakemberek közreműködésével. Az AC Szeged egyúttal fontos tájékozódási pont a középiskolásoknak és egyetemistáknak szóló ösztöndíj- és továbbtanulás lehetőségekről, a megfelelő egyetem kiválasztásától kezdve a vizsgafelkészülésen át a kiutazás előtti tréningek szervezéséig.

Az USA budapesti nagykövetsége a Magyarországon működő Corner-hálózattal szorosan együttműködve saját edukációs és kulturális programokat is szervez, lehetőséget teremtve az amerikai szakértők és diplomaták, szakmai partnerek tapasztalatainak átadására is. A Corner-hálózat és a Nagykövetség közös célja, hogy előmozdítsa az Egyesült Államok és Magyarország közötti kölcsönös megértést. 

What’s Green Around the Corner? #Greenbassy

Mind az Amerikai Nagykövetség, mind az American Corner Szeged elkötelezett híve a környezetvédelemnek, amely számos foglalkozás kiindulópontjául szerepelt a két intézmény programjaiban. A Civil Faluba olyan tevékenységsorozattal készülünk, amely a környezetvédelmet amerikai kontextusba helyezi, új szempontokkal és inspirációul szolgálva a szegediek és környékbeliek számára. A magyar és amerikai klímapolitika összehasonlítása izgalmas beszédtéma lehet laikusok számára is.

Tervezett foglalkozások: Kahoot-kvízek, foglalkozások amerikai tengerészgyalogosok közreműködésével, társasjátékok a Youth Council tagjainak facilitálásában