Áldozatsegítő Központ

Az Áldozatsegítő Központot felkeresők számára személyre szabott felvilágosítást nyújtunk az alapvető jogaikról, az őket megillető egészségügyi és szociális ellátásokról. Az áldozatok segítséget kaphatnak a szolgáltatások igénybevételéhez, az illetékes hivatalokkal való kapcsolatfelvételhez,  szükség esetén érzelmi segítségnyújtás is biztosított, amelynek célja az áldozat mentális egyensúlyi állapotának stabilizálása  ami segítséget jelenthet a pszichikai feszültség csökkentésében.

A Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Tanács tagjaként feladatunk, hogy közreműködjünk azon ismeretek terjesztésében, melyek birtokában a civil társadalom tagjai elkerülhetik, hogy valamilyen bűncselekmény, vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává váljanak. Ennek érdekében a járási rendőrkapitányságokra való kitelepülés keretén belül tájékoztatást adunk minden rendőrségen megjelenő személy számára, valamint fiatalok számára tartunk prevenciós csoportos foglalkozásokat azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a korosztályt leginkább fenyegető veszélyforrásokra, remélve, hogy a foglalkozások hatására körültekintőbbek lesznek önmaguk és környezetük irányába.

Feladataink közé azonban nem csak a prevenciós munka tartozik, hanem az aktív segítségnyújtás is, melynek során a már bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatává vált személyek számára nyújtunk személyre szabott segítséget. Ennek érdekében koordinációs szervként működve segítünk hozzájuttatni az áldozatot minden olyan állami és civil szervezet által nyújtott segítségnyújtási formához, melyre szüksége van annak érdekében, hogy az őt ért sérelem következtében kialakuló esetleges krízishelyzetet elhárítsuk. Ennek keretein belül érzelmi segítségnyújtás, pszichológusi segítségnyújtás, jogi tanácsadás és gyakorlati segítségnyújtás érhető el központunkban.

Van Segítség!

A környezet és természet elleni bűncselekmények sajnálatos módon hosszú listát alkotnak. A mai környezeti viszonyok alapján erre rendkívüli módon szükség van napjainkban, melyekre igyekszünk felhívni a társadalom tagjainak figyelmét, ugyanis még mindig sokan nincsenek azzal tisztában, hogy például ha nem megfelelő helyen helyezik el hulladékukat, azzal nagy kárt okoznak mind a környezet, mind a maguk számára, hiszen ez büntetendő cselekmény. Fontos ezekről tájékoztatni az embereket, ugyanis sok esetben nem a rosszindulat, hanem csupán a tájékozatlanság eredményezi az ilyen tetteket. Olyan tájékoztató anyagokkal is készülünk, melyek kifejezetten ez ilyen típusú bűncselekményekről és azok megelőzéséről szólnak.

Szakképzett munkatársaink személyesen állnak rendelkezésre, melynek során lehetőség van beszélgetésre, információ- és tapasztalat megosztásra, valamint aktuálisan segítségnyújtásra a szorulók támogatása érdekében. 

Annak érdekében, hogy a standunk felkeltse a fesztiválozók figyelmét, nagyméretű molinót feszítünk ki, valamint figyelemfelhívó piros színű logónkkal ellátott pultot helyezünk ki a sátorba. Tájékoztatásra használt szóróanyagaink elérhetőek lesznek a fesztivál ideje alatt, valamint szakképzett munkatársaink személyesen is rendelkezésre állnak beszélgetésre, információ- és tapasztalat megosztása, valamint aktuálisan segítségre szorulók támogatása céljából. Ezen felül kvízzel, kincskereső, szerencsekerék és kirakós játékokkal készülünk.