Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

vagycsome

Az Egyesület elsősorban a működési területén élő vak, aliglátó vagy gyengénlátó (a továbbiakban együtt: látássérült) személyek érdekeinek védelmét és képviseletét, életviteli nehézségeik és problémáikkal kapcsolatos ügyek intézését vállalja fel, nevesítve: a) képviseli és védelmezi a látássérültek érdekeit más szervek előtt, szükség esetén segítséget nyújt a jogsérelmek orvoslásához, életviteli nehézségek leküzdéséhez.

Információs és tanácsadói szolgálat létrehozása, működtetése annak érdekében, hogy a felmerülő igényeket az Egyesület koordinálni tudja, kapcsolatfelvétel és együttműködés a látássérültek érdekében eljáró hazai és nemzetközi szervezetekkel és szakemberekkel, kapcsolatfelvétel és együttműködés a hasonló célkitűzéseket megvalósító intézményekkel, szervezetekkel. Felvilágosító tevékenység, rendszeres tájékoztatás szervezése mind a tagok, mind a közvélemény felé, elősegíti a működési területén élő látássérültek rehabilitációját, oktatását, művelődését és társadalmi integrációját. Figyelemmel kíséri és elősegíti a működési területén élő felnőtt korban megvakult személyek elemi rehabilitációját, társadalmi integrációját.

Szervezetünk 65 éve működik Csongrád megyében, ahol több mint 1800 súlyosan látássérült személy él. (1836 fő, KSH). Taglétszámunk 403 fő. Infrastruktúrával jól felszerelt 100nm2-es bérelt ingatlanban tevékenykedünk, melyben 2 iroda, 30nm2 közösségi helyiség, konyha és kommunális helyiségek találhatók.

Egyesületünknél megalakulásunk óta túlnyomórészt látássérültek dolgoztak. Személyes tapasztalatuk, sorstársaik iránti elkötelezettségük garantálja szolgáltatásaink minőségét és hitelességét. Alapszabályunk céljainak megvalósítására, érdekvédelmi, közösségépítő és szolgáltatási típusú tevékenységeket végzünk, melyek térítésmentesek. A kiadásokat tagdíjakból, pályázatokból, adományokból, és 1 % felajánlásokból fedezzük. E feladatok elősegítésére adminisztrációs, kiszolgáló, kommunikációs, PR, forrásteremtő és fejlesztő tevékenységeket végzünk.

E szerteágazó feladatok sikeres elvégzése elképzelhetetlen önkénteseink nélkül. Önkénteseket fogadó, regisztrált szervezet vagyunk, számuk 32 fő.

SZINJÁTÉK

Az idei SZIN-en is az a célunk, hogy bemutassuk azon eszközöket, amiket a mindennapokban a látássérültek használnak. Hogyan lehet vakon közösségi felületeket használni. Miben változott meg a jelenlegi látássérült generáció tartalomfogyasztása. Hogyan használjuk a képernyőolvasót. Különböző platformokon mutatjuk be. E mellett egyéb vakos játékokat is viszünk magunkal. Vaksakk, vakdominó, logikai és fejlesztőjátékok. Sportra is koncentrálunk, így tandemkerékpározni és vakfocizni is szeretnénk.

Augusztus 28.

Speciális fejlesztőjátékokat mutatunk be és egyéb technológia újításokon keresztül, hogyan lehet a képernyőolvasó segítségével vakon is fotót készíteni, ezt természetesen kipróbálhatják az érdeklődők - letakart szemmel (is). Hogyan lehet a neten böngészni, ha akadálymentes egy felület és hogyan nem, ha nem akadálymentes.

Augusztus 29.

Speciális fejlesztőjátékokat mutatunk be és egyéb speciális látássérülteknek készült játékokat. Minden esetben szükséges a standon két látássérült és két látó személy megléte. Az eszközök bemutatásában a látássérült személyek veszenk részt és ezt a látó segítők, önkéntesek támogatják.

Augusztus 30.

Az adott napot a sport és egyéb szabadidős játékokkal szeretnénk tölteni. Tandemkerékpárt, vakfocit szeretnénk bemutatni. Az eszközök bemutatásában a látássérült személyek veszenk részt és ezt a látó segítők, önkéntesek támogatják.

Augusztus 31.

Visszatérnénk az első napra - tapasztalat, hogy az utolsó nap a legerősebb - ezért a speciális elektronikai és technológia újításokkal szeretnénk a utolsó napot zárni. Az eszközök bemutatásában a látássérült személyek veszenk részt és ezt a látó segítők, önkéntesek támogatják.