Talentum Alapítvány az Önkénetsség Támogatásáért

Talentum Alapítvány

A Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért nevű civil szervezet küldetése, a dél-alföldi régióban tevékenykedő önkéntesek és civilek munkájának segítése képzésekkel, tanácsadással, illetve önkénteseknek és önkénteseket fogadó szervezeteknek biztosított szolgáltatásokkal.

Szervezetünk három területen fejti ki tevékenységét:
Csongrád Megyei Önkéntes Centrum: hazai területen önkéntes tevékenységek generálása, önkéntesek közvetítése fogadószervezetekhez, fogadóhelyek adatbázisba vétele, felkészítése. Önkéntesek felkészítése, tematikus önkéntes programok működtetése (pl.: kórházi önkéntesség, színházi-, múzeumi önkéntesség stb.) Az Önkéntes Központ aktívan részt vesz a nemzetközi önkéntes küldő és fogadó tevékenységben is, akkreditált EVS küldő, fogadó és koordinátor szervezet vagyunk.

Talentum Fejlesztő és Módszertani Központ: A civil szervezetek összefogására, képzésére, segítésére szolgáló tevékenységeket kínálunk. Konferenciákat, információs napokat szervezünk, valamint kutatásokat valósítunk meg civil területen. Rendszeres, civil szervezeteket népszerűsítő programunk a Civil Piac, ahol a Mars téri piac területén. Talentum Munkaerő-piaci Szolgáltató Központ: A központ célja a lakosság segítse a munkaerő piacra való belépésében, vagy visszatérésben, egyéni vagy csoportos tanácsadással, felkészítésekkel. Jelenleg komplex pályaorientációs programot működtetünk, ahol középiskolás és általános iskolás, pályaválasztás előtt állók számára tartunk csoportos pályaorientációs foglalkozásokat tanórai keretek között, non-formális módszerekkel.

A Talentum Alapítvány a SZIN programon évek óta rendszeresen népszerűsíti a hazai és a külföldi önkéntességet, valamint a fiatalokat érintő pályaválasztási kérdésekben adunk tanácsokat.

Önként-tessék!

Az Önként-tessék! sátornál válaszokat adunk minden olyan kérdésre, ami felmerül benned, ha arra gondolsz: Érdemes önkénteskedni? Miért jó ez nekem? Még akár külföldön is lehetek önkéntes? Hogy is van ez?
Gyere hozzánk!! Játssz velünk és közben kérdezz, felelünk!!

A standot kényelmesre és otthonosra kívánjuk berendezni, ahová jó megérkezni, ahol jó megpihenni, beszélgetni. Az aktivitások: Szeged évfordulója: trébeli vaktérkép kirakása (csapatban, vagy egyénileg). Önkéntesség: Szeged színező és kitűző készítés mellett beszélgetés az önkéntességről (kulcsfogalmak, motiváció...), külföldi önkéntesség: két külföldi önkéntesünk (örmény és orosz) társasjáték formájában népszerűsíti a külföldi lehetőséget. Kapcsolódni kívánunk a többi szervezettel, közös flash mobokat lehet végrehajtani, a hely szellemének és hangulatának hatására, a helyszínen tervezve.