Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány két évtizede szolgálja az újszülött, koraszülött mentést. Dél-Magyarország 3 megyéjéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye – menti az életveszélyben lévő újszülötteket és szállítja a régió újszülötteket ellátó központjaiba a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a kecskeméti és a gyulai Perinatális Intenzív Centrumokba.

A Szolgálat feladata, hogy a kis betegeket minél hamarabb az őket ellátó regionális központok intenzív osztályára szállítsa,ahol a különböző betegségek azonnali ellátásához szükséges feltételek biztosítottak (pl.: gyermeksebészet, újszülött szívsebészet, stb.), otthonszüléseknél az újszülött ellátása, intézetbe szállítása, valamint feladata az intézeten kívüli újszülött és csecsemő újraélesztés.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány bemutató mentőautója és önkéntesei, szakdolgozói a négy nap alatt 13:00-tól 19:00-ig az alábbi programokkal várja a fesztiválra érkezőket:

 1. A koraszülött mentőautó és felszereléseinek és szakdolgozók munkájának bemutatása minden érdeklődő számára. Megtekinthető, megfogható eszközökkel.
 2. Naponta két alkalommal figyelemfelkeltő megelőző előadás a koraszülést előidéző tényezőkről – 6 témára részletesebben kitérve (pl.: alkohol, dohányzás, kábítószer, fogágy betegségek, hüvelyi fertőzések, abortusz)
 3. Az előadások után anonim teszt kitöltése a hallott ismeretekről, a helyesen válaszolók apró ajándékokat kapnak.
 4. A kisebb gyerekeknek iskolakezdésre könyvjelző készítése többféle technikával.
 5. A még kisebbeknek „mentős” színezők.
 6. Gyöngyfűzés
 7. Látványfestés – mind a négy napon megszólítjuk a fesztiválozókat, hogy egy nagy képet közösen alkossunk a koraszülött mentés számára. Természetesen az a cél, hogy ha csak egy ecsetvonás erejéig, de minél több embert mozgassunk meg és ismertessünk meg a munkánkkal.
 8. Tavalyi évben nagy sikert arattak az ügyességi játékaink is, mint a dobálható piramis és a „mocsárjáró”. Ezeket idén is vinnénk magunkkal.
 9. Az elmaradhatatlan SZÚÉSZ lufi fújó verseny – szintén apró ajándékokért.
 10.  Egyéb kézműves alkotó tevékenység, pl.: tolltartó és ujjbáb készítés.
 11.  Végül és nem utolsó sorban az önkénteseink adományt gyűjtenének az alapítvány munkájának megsegítésére. (26 év szolgálat, 3 megye, két mentőautó, és közel 21.700 mentett esetszám, amely napról napra növekszik.

 

Szervezet típus: