Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

MME CSMHCS

A Magyar Madártani Egyesület az 1974-es megalakulásakor 17 helyi csoporttal rendelkezett országszerte, Csongrád megyében az ezt követő húsz év során négy helyi csoport is létrejött. 1996-ban megalakult az egyesület egyik legnagyobb helyi szervezete, az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja. 

Tevékenységünk Csongrád megye mellett Békés és Bács-Kiskun déli területeire is kiterjed, az EU által finanszírozott LIFE és IPA programok keretében pedig romániai és szerbiai szervezetekkel is együtt dolgozunk a természet védelme érdekében. A Dél-Alföld európai viszonylatban is kiemelkedő madárvilággal rendelkezik, melynek csoportunk évtizedek óta végzi a költő- és vonuló madárállomány rendszeres felmérését. Ebben nagy szerepet kap az 1996-ban megalakult Fehér-tavi Ornitológiai Tábor (FOT), amely a szegedi Fehér-tó partján található. A madárgyűrűző állomás az egyik legjelentősebb a Magyarországon működő, nyolc Actio Hungarica kutatóállomás között. Az itt folyó kutatómunka során évente mintegy 15.000 madarat fogunk be hálókkal és jelölünk meg egyedi kóddal ellátott fémgyűrűkkel mielőtt szabadon engednénk őket. A meghirdetett gyűrűzési alkalmak könnyed kikapcsolódást is jelenthetnek bárkinek, aki szívesen részt vesz benne vagy csak érdeklődőként szeretné megtapasztalni kéz közelből a csodálatos madarakat és számos tanösvényünkön vezetett túránk pedig a környezeti nevelés részét képezi. A veszélyeztetett madárfajok védelmében aktívan részt veszünk különböző mesterséges fészkelőhelyek létesítésével, ellenőrzésével, ilyen módon sikerült fokozottan védett madárfaj állományát jelentősen növelni a térségben. Ide tartozik a szalakóta is, melynek egyik legjelentősebb állománya a Dél-Alföldön található, így elsők között kezdtünk a faj védelmével foglalkozni. „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” LIFE projekt (2014-2020) lebonyolításában helyi csoportunk vezető szerepet vállal. A számos egyéb országos programok mellett – vízimadár felmérés, Madáratlasz Program, Mindennapi Madaraink Monitoringja, ragadozó madár-felmérés, középfeszültségű oszlopok felmérése stb.- nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre és szemléletformálásra is.

Egészen az óvodás korosztálytól az egyetemistákon át a kis és nagycsaládok számára rendezünk célcsoportnak megfelelő túrákat, hónapos rendszerességgel Madarász Klub keretében szervezett előadásokat, kisebb önkéntes akciókat melyeknek célja a természet kincseinek megőrzése.

Madarászkunyhó

Amellett, hogy szeretnék felhívni a figyelmet a természeti értékek fontosságára és megóvásuk lehetőségeire, hogy miként tudja bárki kivenni ebből részét, közelebb is szeretnénk hozni ezt a csodálatos világot az érdeklődőkhöz. A különböző természetvédelmi és leginkább madártani kötetlen beszélgetések mellett számos vicces ügyességi játékkal is várunk mindenkit. Ezen játékok során rengeteg élőhelyekkel, madarakkal kapcsolatos tudást is szerezhetnek a részvevők.

Állandó elemek: Vizuális tekintetben számos leporelló, 2m-es projekt-bemutató plakátok állvánnyal, 500Ft adományozás ellenében választható kitűzők, zsinóros ügyességi játék, ahol adott táplálékot kell a megfelelő madárhoz párosítani, madár-élőhely párosítós molinón, mágneses táplálék-pecázós játék, kihegyezve az év madarára és a program fontosságára. A jutalmak különböző év madara-védett állatos matricák.

Augusztus 28.

Odútípusok bemutatása egyfajta interaktív pároztatós megoldással, azok szerepének és fontosságának kiemelése és a kihelyezés menetének ismertetése, ezáltal biztatva mindenkit az otthoni madárvédelemre.

Augusztus 29.

Tojó/Hím párkereső: Karton papírra tojó és hím madarak kerülnek kinyomtatásra, ezek véletlen lesznek szétosztva és a pár megtalálás, bemutatása esetén valami aprósággal díjazzuk azt. Természetesen több száz faj és azon belül is több hím/tojó madár lesz így kialakulhat a pár keresős játék.

Augusztus 30.

Tojó/Hím párkereső: Karton papírra tojó és hím madarak kerülnek kinyomtatásra, ezek véletlen lesznek szétosztva és a pár megtalálás, bemutatása esetén valami aprósággal díjazzuk azt. Természetesen több száz faj és azon belül is több hím/tojó madár lesz így kialakulhat a pár keresős játék. 

Augusztus 31.

Madárgyűrű-leolvasási játék: Távcsővel kell különböző távolabbi pontokon elrejtett színes- és alumínium gyűrűket leolvasni.