International Diplomatic Student Association Szeged

IDSA Szeged

A Nemzetközi Diplomáciai Társaság (International Diplomatic Student Association) a Magyar ENSZ Társaság ifjúsági tagozataként fő céljának tekinti a diplomácia gyakorlatának, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alapelveinek, működésének megismertetését a fiatalság körében, előadások, interaktív „workshopok”, nyilvános viták, emberjogi filmvetítések és konferenciák segítségével. 

Célunk, hogy a fiatalokat a fenntarthatóságra, kritikus gondolkodásra, vitázásra és nemzetközi szemléletre neveljük oktatási programjaink segítségével. Budapesten 2013 óta, Szegeden 2018 februárja óta működünk aktívan összesen több mint 200 tagunkkal. Szegedi szervezetünk célja ezen felül az, hogy a külföldi és magyar egyetemisták számára egy olyan közös platformot teremtsünk, ahol bátran fel tudnak szólalni és meg tudják mutatni, honnan származnak, milyen kultúrából érkeztek. A magas szintű szakmaiság mellett kiemelkedően fontosnak tartjuk a baráti kapcsolatok kialakítását, ezáltal pedig a szervezet és Szeged népszerűsítését a hallgatók körében. Ennek érdekében külföldi utakat szervezünk, melyek során hallgatóink Szeged színeiben vehetnek részt ENSZ szimulációs konferenciákon - az idei évben Lengyelországba, valamint Csehországba látogattunk el.

A Civil Falun való részvétellel egy közös platformot tudnánk teremteni magyar és külföldi fiatalok számára Szervezetünk aktívan dolgozik a diplomácia és a nemzetközi politika világában érdekelt magyar- és külföldi fiatalság közötti kapcsolat létrehozásán és fenntartásán, oktatási tevékenységünk során fő célunk a fenntarthatóság, az emberi jogok és az ENSZ alapelveinek minél szélesebb körű megismertetése és tudatosítása. 2017 decembere óta az NDT képviseli hazánkat az európai ENSZ társaságok ifjúsági tagozatainak hálózatában (UNYA Network), ahol közös célok mentén együttműködést hoztunk létre más európai szervezetekkel, amelynek célja, hogy összehangolt stratégiával terjesszük minél szélesebb körben az emberjogi kérdéseket és fenntarthatóságot a fiatalok körében., és őket megszólítva bemutatni az ENSZ és intézményeinek működését és elengedhetetlen szerepét a nemzetközi diplomácia világában. Az eddigi években főként a budapesti fiatalság körében igyekeztük szervezetünket és missziónkat népszerűsíteni, többek között a 2018-as Sziget Fesztivál keretein belül. Azonban úgy látjuk, Szeged erős bázisként idén kiemelt helyen kell, hogy szerepeljen a promóciós tevékenységeinkben.

1 Perc Diplomácia

A Civil Falun egy közös platformot szeretnénk teremteni magyar és külföldi fiatalok számára. Oktatási tevékenységünk során fő célunk a fenntarthatóság, az emberi jogok és az ENSZ alapelveinek minél szélesebb körű megismertetése és tudatosítása. Napjaink nemzetközi kérdéseihez, valamint az ENSZ-hez kapcsolódó játékokkal, rövid vitaversenyekkel és kisebb promóciós ajándékokkal szeretnénk készülni.

Augusztus 28.-29.

1. Humanitárius krízis - te túlélnél? (játék)

2. Hogyan működik az ENSZ? (kvíz)

3. Ismerd meg a Fenntartható Fejlődési Célokat? (társasjáték)

4. Kik voltak ők? (Képfelismerés)

5. "Rapid Randi" - vitaklub Mindezek mellett szeretnénk minél több beszélgetésbe bonyolódni a résztvevőkkel, az érdeklődőknek lemosható tetoválást, fesztivál kendőt, valamint matricát és egyéb promóciós termékeket szeretnénk adni.

Augusztus 30.-31.

A pénteki, illetve szombati napon szeretnénk folytatni az előző napokon végzett tevékenységeinket, beleértve a különböző játékok levezénylését, a promóciós ajándékok kiosztását, valamint a látogatókkal való személyes beszélgetéseket.A hétvégi napokra szeretnénk elhívni az ENSZ Ifjúsági küldöttét, valamint az ENSZ Információs szolgálatának képviselőjét, hogy a fesztiválozóknak lehetősége legyen belelátni a diplomaták mindennapjaiba.