Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület

GYSZJ

A Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület 2019 márciusában alakult szegedi gyógyszerészek kezdeményezésére. Az egyesület elsődleges tevékenysége egészségtudatosságról és tudatos gyógyszerfelhasználásról szóló előadások szervezése fiatalok, iskoláskorúak számára. 

Előadásainkat tantermi keretek között tartjuk általános és középiskolákban, a helyi védőnőkkel együttműködésben. Alakulásunk óta 4 iskolában 15 előadást tartottunk közel 350 diák számára. Előadóink olyan, a közforgalmú gyógyszerellátás és a kutatás területén dolgozó gyógyszerészek, akik a mindennapi munkájuk során is arra törekednek, hogy a bizonyítékokon alapuló orvoslást képviselve segítsék a hozzájuk fordulókat a betegségek minél hatékonyabb megelőzésében és kezelésében, az egészségük megőrzésében. Gyakorlati tapasztalataink alapján igyekszünk a hétköznapokban hasznosítható, ,,kézzel fogható’’ információk átadására. Célunk egy olyan átfogó program kidolgozása, amelynek segítségével a jövőben mindenki tudatosan használja a gyógyszereket a megfelelő időben, dózisban és ideig. Úgy gondoljuk, hogy az egészséges életmódra való oktatást egészen fiatal kortól kell elkezdeni.

A fiatalok szerencsére ritkán fordulnak meg a gyógyszertárban, azonban fontos időben megismerniük a tudatos gyógyszerhasználat fontosságát, és azt, hogy a gyógyszertár egy olyan egészségügyi intézmény, ahová bármikor bizalommal fordulhatnak tanácsért egészségügyi problémáikkal kapcsolatban. Iskolai programjainkon kívül más korosztályok számára is tervezünk előadásokat, illetve olyan információs anyagok – videók, infógrafikák – kiadásán dolgozunk, amelyek minden korosztály számára releváns tudnivalókat tartalmaznak egyes betegségekkel, megelőzési lehetőségekkel, otthoni önellenőrzéssel (pl. vércukormérés) kapcsolatban. Első videónk az elektronikus recept kiváltásának legfontosabb részleteit mutatja be. Az egyesületet az érdeklődők bármikor elérhetik weboldalunkon, Facebook-oldalunkon vagy Instagramon keresztül.

Az egészséges jövő ma kezdődik

Programjaink között megtalálhatók interaktív feladatok: molekuláris festészet, társasjáték, puzzle, memóriajáték; kvízek: illóolajok és gyógynövények azonosítása, tudnivalók a C-vitaminról és Szent-Györgyi Albertről, védőoltásokkal a biztonságos utazásért; valamint rövid előadások: Szeged híres gyógyszerészei, gyógyszerek és az alkohol. Ezenkívül információs anyagokkal készülünk, például a fényvédelemről vagy a másnaposság ellen használható készítményekről.

Augusztus 28.

Szerencsekerék + kvíz: A résztvevők egy szerencsekerékkel egy számot pörgethetnek ki, a számokhoz a későbbiekben ismertetett kvízek tartoznak (Mennyire ismerjük a C-vitamint?, Ki volt Szent-Györgyi Albert?, Felismered a drogot?, Biztonságos utazás, Illóolajok azonosítása), amelyek megválaszolásával az egyesület logóját ábrázoló tollat, kitűzőt, hűtőmágnest nyerhetnek a résztvevők. Molekulafestészet: Gyógyszermolekulák (pl. aszpirin, adrenalin, penicillin, koffein) felrajzolása, kifestése 3D-s molekulamodellek alapján. Egészségtudatosság puzzle: A résztvevők – egyedül vagy csapatban – egészségtudatossággal kapcsolatos kérdések megválaszolásával rakhatják ki a puzzle-t, amelyen Szeged legrégebbi patikáinak képe szerepel. Igény esetén két csapat versenyezhet is egymással, hogy ki teljesíti előbb a feladatot. A foglalkozások lebonyolításához, a résztvevőkkel való folyamatos kommunikáció és a figyelemfelkeltés biztosításához 4 jegyre van szükségünk.

Augusztus 29.

Tematikus ,,Ki nevet a végén?’’ társasjáték: A társasjáték során a résztvevők egészségtudatossággal, gyógyszerkiváltással (csak megbízható helyről vásároljuk gyógyszert, étrend-kiegészítőt) kapcsolatos kérdéseket válaszolnak meg. Memóriajáték: Klasszikus memóriajáték gyógynövények képeivel. Brosúrák, szórólapok (folyamatos lehetőség kérdések feltevésére az adott témában): • Milyen alapvető gyógyszereket vigyünk egy fesztiválra? • Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? • Fényvédelem + Hogyan enyhítsük a napégés tüneteit? • Mit tehetünk másnaposság ellen? A játékok lebonyolításához, a résztvevőkkel való folyamatos kommunikáció biztosításához, az érdeklődők által feltett kérdések megválaszolásához 4 jegyre van szükségünk.

Augusztus 30.

Szerencsekerék: A kvízek leírása: Természetesen a szúnyogok ellen: illóolajok azonosítása A résztvevők különböző illóolajokat próbálhatnak meg felismerni, amelyeket a patikai gyógyszerkészítés során is alkalmazunk, illetve hatékonyan távol tarthatják a szúnyogokat is. Felismered a drogot? A drog szót a hétköznapi nyelvben a kábítószer szinonimájaként ismerik, a gyógyszerészetben azonban egy gyógynövény azon részét nevezzük drognak, amely a legtöbb hatóanyagot tartalmazza. A résztvevőknek lehetőségük lenne ismertebb gyógynövény felismerésére, részletesebb megismerésére. Biztonságos utazás A résztvevők megismerkedhetnek azokkal a védőoltásokkal, amelyekre egy-egy külföldi utazás tervezésekor gondolni kell. A védőoltások típusait egy világtérképen kell helyesen elhelyezni. Az előzőekben ismertetett molekulafestészet és a memóriajáték ezen a napon is elérhetők. A foglalkozások és kvízek lebonyolításához, a résztvevőkkel való folyamatos kommunikáció biztosításához 4 jegyre van szükségünk.

Augusztus 31.

Az előző napokon ismertetett foglalkozások, kvízek mellett rövid előadásokkal várnánk a résztvevőket: Szeged híres gyógyszerészei Rövid előadás Szeged híres gyógyszerészeiről, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karáról. Erre iszunk! Erre iszunk? Rövid előadás a résztvevők számára arról, hogy kifejezetten mely gyógyszerekkel veszélyes együtt alkoholt fogyasztani. A foglalkozások és kvízek lebonyolításához, a résztvevőkkel való folyamatos kommunikáció biztosításához, az előadások megtartásához 4 jegyre van szükségünk.