Együtt könnyebb - Női Egészségért Alapítvány

Női Egészségért Alapítvány, NEA

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az egyetlen magyarországi hivatalos közhasznú civil szervezet, mely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. 

Orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal és alternatív terápiával foglalkozó szakértőkkel nyújtunk segítséget az érintett nők és családjaik számára. Az endometriózis egy jóindulatú krónikus betegség, mely során a méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenik a méh üregén kívül is, leggyakrabban a kismedencei szerveken, ahol belső szervi összenövéseket, gyulladást, hegesedést okozhatnak. Legfőbb tünetei: fájdalmas menstruáció, fájdalmas szex, fájdalmas vizelet és széklet ürítés, ill. ez a meddőség vezető oka. Világszerte 70 millió, Magyarországon több, mint 200 000 nő érintett. A termékeny életkorban lévő nők 10%-át, de már a fiatal lányokat és 35-40 év feletti nőket is érinti. Fő üzenetünk: a fájdalmas menstruáció nem normális!

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az endometriózis tüneteire, időben történő felismerésére, a fájdalmas menstruáció veszélyeire, okaira. Hiteles tájékoztatást nyújtunk a betegségről és annak kezelési lehetőségeiről, megfelelő orvoszszakértőhöz irányítjuk érintetteket, hogy korai stádiumban felismerjék az endometriózist, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos, életminőséget romboló műtétek és a meddőség. 2018-ban 5 civil szervezet összefogásával megalakult a Női Liga, tagjai: Mályvavirág Alapítvány, Mellrákinfo Egyesület, Babagenetika és a Női Egészségért Alapítvány.

Azért dolgozunk, hogy a leggyakoribb női megbetegedések (endometriózis, méhnyakrák, petefészekrák, mellrák) és a babagenetika területén együtt támogassuk a nők egészségét. Idén a Mályvavirággal tervezzük a kitelepülést, akik a méhnyakrákos és petefészekrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért dolgoznak. Főbb eredmények: 2010 óta tájékoztató előadások iskolákban, egészségfesztiválokon 2013 óta évente teltházas Női Egészség nap 2014 óta havonta Endo Klub Budapesten, 2015 tavaszától vidéki városokban is 2014 - az alapítvány felvételt nyert a Nemzeti Betegfórum szervezetébe, ahol a női egészségvédelem aktív támogatásán dolgozunk. 2016 óta évente Endometriózis Világnap Budapesten, 2017-től már vidéken is 2017- Endometriózis Kisokos információs kiadvány, orvosok által lektorált tartalma egyedülálló módon foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a betegségről, kezelésről. 2018- Kisokos Tiniknek 2018-ban debütált az Endo video 2018. Női Ligával elértük, hogy érintettek adókedvezményt kaphassanak.

Stop Endo! Összefogás a női egészségért.

Célunk, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsunk a betegségről és annak kezelési lehetőségeiről, megfelelő orvosszakértőhöz irányítsuk érintett nőtársainkat, hogy korai stádiumban felismerjék az endometriózist, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos, életminőséget romboló műtétek és a meddőség.Kiemelten foglalkozunk a tinédzserek edukációjával, hogy már a nővé érés kezdetekor megfelelő ismeretekhez jussanak saját működésükről. Mindezt intreaktív programokkal, hiteles tájékoztató kiadványokkal.

Augusztus 28.

Standunk fő üzenete az alapítvány arculati elemeit felhasználva -sárga szalag/tulipán: „A fájdalmas menstruáció nem normális! Ne hagyd magad lerázni.” Figyelemfelkeltés: roll-upok, lufikból készült óriás „sárga szalag” installáció, vagy egy endometriózisban érintett sztárokat bemutató óriás selfie fal. Meghívott előadó: Endometriózisban érintetteket segítő coach/orvos. Állandó programelemek: Folyamatos felvilágosítás: Endometriózis Kisokos és a Tini Kisokos ismeretterjesztő kiadványainkkal. A munkánkat támogató Vodafone Főállású Angyallal is lehet beszélgetni (aki egyébként alapítványunk érintett tagja). „angyalszárnyas” installáció is ott állna. Élő-könyvtár: „Kikölcsönözhető” érintettek és szakértők. Beszélgetések, ahol intim kérdéseiket is bátran feltehetik. Óriás társasjáték a Mályvavirággal közösen. Kvíz kérdések, „Ismered-e a ciklusod, tudod-e milyen a normális menstruáció?”

Augusztus 29.

Állandó programok mellett: Az endometriózis kialakulásában nagy szerepe van a krónikus stressznek, és a háttérben húzódó lelki folyamatoknak, ezért szeretnénk erről is beszélni. Meghívott előadónk: szomatodráma- játékvezető szakértő. Terveink szerint Zádrovich Aliz. Téma: Mit üzen a testem? Idén fejlesztett LUCY nevű mobil applikációnk népszerűsítése, bemutatása. Ez egy komplex menstruációs naptár, mely a “szokásos” funkciókon kívül (szűrővizsgálatokra figyelmeztetés, tünetek vezetése) a ciklus során észlelt tüneteket elemezve felhívja a figyelmet arra, ha ezek valamilyen betegségre utalhatnak és rögtön a megfelelő információkhoz és szakemberekhez irányít. Ezzel lényegesen lerövidülhet a betegút és időben megfelelő kezelésben részesül a beteg. Mályva "Dixit" asszociációs kártyajáték: támogatja a HPV-ről, a betegségről való ismeretterjesztést.

Augusztus 30.

Állandó programok. Közönségtalálkozót szervezünk a menstruációs intelligencia kampányt (#MI kampány) elindító Bloggerrekkel, HeyJulie vagy ForHerSzandra. Azt tapasztaljuk, hogy ebben a témában nehezebben nyílnak meg a fiatalok, cikinek érzik beszélni a menstruációról, ezért szükséges megteremteni a megfelelő oldott légkört. Az edukáció során nemcsak a tünetekre hívjuk fel a figyelmet, hanem igyekszünk az egészségtudatos életmód irányába terelni a fiatalokat. Óriás színező a Mályvavirágtól. Női jóga oktatót, Zagyva Enikőt hívjuk, aki jógaórát is tart illetve beszél a női jóga női szervrendszerre gyakorolt áldásos hatásairól. LUCY app bemutatása, a letöltők között ajándéksorsolás. A Mályvavirág is kiadványaikkal és felkészült segítőkkel várja az érdeklődőket, akik tabu témákról és személyesebb kérdésekről is tudnak velük beszélgetni Állandó standszemélyzet: 2 fő alapítványi érintett + 2 fő önkéntes Mályvavirág: max. 2 fő 3 fő vendégelőadó

Augusztus 31.

Állandó programok. Vendégelőadónk az endometriózis tüneteit enyhítő speciális mozgásformát, az Endofizió módszert kifejlesztő Nagy Enikő gyógytornász. Bemutató órát tartana a közönség bevonásával, és kérdéseiket is feltehetik az érdeklődők. Óriás színező és társasjáték a Mályvavirágtól. LUCY app bemutatása, a letöltők között ajándéksorsolás. A Mályvavirág Alapítvány célkitűzése, hogy mindenkiben tudatosítsa a megelőzés fontosságát. Mind a férfiak, mind a nők életében van egy olyan "Mályvavirág", akire vigyázni szeretnénk. Lehetőség lesz üzenetet írni vagy egyszerűen csak felírni a nevét annak, aki a legfontosabb, akit mindenképp meg szeretnének óvni a betegségtől. A Szeged 300 rendezvénysorozathoz kapcsolódva idén (min.) 300 üzenetet, nevet gyűjtenénk össze "Szeged 300" feliratot formázva a stand melletti üzenő felületen. Állandó standszemélyzet: 2 fő alapítványi érintett + 2 fő önkéntes Mályvavirág: max. 2 fő 3 fő vendégelőadó