Diákcentrum Universitas Alapítvány

DC

Diákcentrum Universitas Alapítvány 1994 óta működik alapítványi és 2005-től kiemelten közhasznú alapítványi formában. Szervezetünk célja, hogy a Dél - alföldi régióban élő fiatalok számára hiánypótló életvezetési és készségfejlesztési szolgáltatásokat nyújtsunk, amelynek eredményeként, hatékony életvezetésre képes, problémáit megoldó, munkát vállaló autonóm emberré válnak

Életvezetési tanácsadás: szakemberek segítségét lehet igényelni az egyéni életút problémáinak megoldásához. Az alapítványunknál elérhető tanácsadások egyik speciális formája a pályaorientációs tanácsadás, ami kiváló lehetőség arra, hogy a munkába állással kapcsolatos egyéni kérdéseket és problémákat tisztázzunk a tanácskérőkkel. Tematikus tréningek indításával, és vezetésével (oktatás, csoportvezetés) foglalkozunk. Fogyatékossággal élő fiatalok támogatása, személyi segítő hálózat működtetése. Központunk külön szolgáltatások csoportjával segíti a fogyatékossággal élő hallgatók esélyegyenlőségének megteremtését is azáltal, hogy a személyre szabott igényeiknek megfelelő alternatívákat kínál önálló életvitelük biztosításához. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ keretein belül működik a KortársAid elnevezésű egyetemistákból álló kortárssegítő csoport. Szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó programjaikkal színesebbé teszik az egyetemisták életét, figyelmet, jókedvet és megértést nyújtanak a kortársaiknak.

Bővebben: http://www.eletv.u-szeged.hu/ https://www.facebook.com/kortarsaid/

Ne sodródj az árral! – Lélekmentőöv

A KortársAid standja mentőöv lehet a pihenni vágyó fesztiválozók számára. A kézműves tevékenységek mellett kedvünk szerint választhatunk az önismeretet fejlesztő tesztek és a különböző fogyatékosságra vagy tanulási zavarra érzékenyítő játékok között. A hétvége folyamán pedig rapid-egyéni segítő beszélgetéseken vehetünk részt pszichológusok jóvoltából. Ez az ideális hely tippek megszerzésére, ha testileg és lelkileg is kiegyensúlyozottak szeretnénk maradni a fesztivál ideje alatt.

Augusztus 28.

Az általunk tervezett program-sorozat négy állandó elemből áll, melyek folyamatosan elérhetőek és kedv szerint szabadon választhatóak: érzékenyítés, önismeret, szórakozás és edukáció. Minden napon szükség van tehát legalább három személyre, hogy mindegyik területen legyen egy foglalkoztató civil. Az egyes területek a különböző napoknál vannak részletesen kifejtve. Az érzékenyítés témakörében olyan játékos feladatokat kínál a csoport, amelyekben a személy tanulási nehézségekkel küzdő és/vagy mozgás-, hallás-, látássérült másik személy helyébe képzelheti magát. Ezek fejlesztik az elfogadó, megértő szemléletet az akadályozottsággal élő személyek iránt. Például a látássérülés érzékeltetésére bekötött szemmel kell különböző tárgyakkal manipulálni. A hallássérülés érzékeltetésére activity-szerű, mutogatós feladatokban vehetnek részt az érdeklődők. De egy összekevert betűkből álló szöveg lemásolása és felolvasása is érzékletes példa a diszlexiával küzdő tanulókkal való empatizálásra.

Augusztus 29.

Csütörtökön is az érzékenyítés és edukáció témakörén kívül lehetőség lesz közösségépítésre és kézműveskedésre. A kiscsoportoknak szervezett kooperatív feladatok kapcsolódnak a Szeged 300 programsorozathoz és a szegedi árvízhez. Ez egy idegeneket is összekovácsoló lehetőség valamint önismeret fejlesztő hatása is van, hiszen a résztvevőknek nemcsak csapatban, hanem egyénileg is aktívnak kell lenniük. Mivel a kézműves programunk elsősorban a stresszkezelést és szórakoztatást célozza meg, ezért olyan feladatokkal készülünk, mint stresszlabda készítés, mandala színezés, ékszerkészítés. A résztvevők patchwork technikával egy közös alkotást hoznak létre. Azt is szívesen látjuk, aki saját ötletet próbál megvalósítani a meglévő lehetőségekből. Továbbá többféle interaktív plakát elhelyezését tervezzük, melyeken az emberek pozitív gondolatokat, tulajdonságokat cserélhetnek. Jelezhetik honnan jöttek és jó tanácsokat adhatnak egymásnak a könnyebb fesztiváli élethez.

Augusztus 30.

Pénteken is lehetőség lesz az érzékenyítés, szórakozás és edukáción kívül az önismereti szándékkal elérhető technikákra. Csapatunk pályaorientációval, erőforrás feltérképezéssel, tanulással és kommunikációval kapcsolatos rövid tesztek felvételét ajánlja a résztvevőknek, amit mindig személyes megbeszélés követ, hogy a kitöltő reflektálhasson az eredményekre és a verbalitás útján könnyebben tudja azokat értelmezni és átgondolni. Továbbá ezen a napon indul a rapid pszichológiai tanácsadás szolgáltatása. A KortársAid két kortárssegítője, aki pszichológus végzettséggel rendelkeznek, személyenként fél óra segítő beszélgetést tartanának az arra igényt tartó és érdeklődő fesztiválozóknak. A pénteki és szombati napokon felkínált 300 perc Szeged 300 éves ünnepét jelképezi. A programunk címében jelölt “árral való sodródásból” és a tömegből kiszakadva a fesztiválozók egy pillanatra megállhatnak, hogy önmagukra fókuszáljanak.

Augusztus 31.

Az érzékenyítés, önismeret és szórakoztatás mellett fontos számunkra az edukáció is. A fesztiválozókat érintő témákban szeretnénk ezt a tevékenységet folytatni. Célunk nem az elrémítés vagy bűntudatkeltés, hanem a hasznos információk átadása és a ködös közhiedelmek tisztázása. Témáinkban az alkalmi szexuális kapcsolatlétesítést, alkoholfogyasztást és mellékhatásainak enyhítését illetve a nap elleni védekezést tűztük ki. Ezen a téren is szeretnénk emelni a vizuális vonzalmát a szervezetünknek. A résztvevők saját tapasztalataikat plakátokon oszthatják meg egymással. A szombati napon pedig továbbra is lehetőség lesz a pszichológiai tanácsadásban való részvételre, újabb 300 perces időintervallumban. A fesztivál ideje alatt csillámtetkó készítését is vállaljuk, és lesznek nálunk társasjátékok a könnyű szórakozás lehetősége céljából. Összegezve tehát ezek a lehetőségek a fesztivál minden napján elérhetőek lesznek és a látogató maga dönt arról, hogy mi érdekli a leginkább.