CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

CSEMETE Egyesület

Egyesületünk négy fő tevékenységi területe: 1: Aktív természetvédelmi munkák, amelynek keretében a megmaradt természeti területek megóvásával, és a védett értékek felmérésével foglalkozunk. 2: Környezetvédelmi akcióprogramok, egy-egy aktuális környezeti problémára és annak megoldására fókuszálva. 3: Környezeti nevelési programok sorozata, részben az iskolai oktatás keretei közt, részint az iskolaidőn túli időben szervezve, de vannak akkreditált felnőttképzéseink is. 4: Civil érdekképviselet és a területfejlesztési programok monitoringja. 

Az Egyesület 1987-ben alakult Szegeden, mára országos hatókörűvé vált, helyi és regionális programokkal is, de határon átnyúló együttműködésekben is részt veszünk. Tagságunk létszáma egyéni tagokból több mint négyszáz fő, az oktatási intézményekben működő tagcsoportok még körülbelül hatszáz diákot érintenek. A tagok tizenöt szakosztály keretein belül végeznek szakmai munkát. Évente mintegy félszáz projektet futtatunk párhuzamosan, az egészen kis léptékű támogatásoktól kezdve a nagy uniós fejlesztési programokig. Hullámtéri foglalkoztató tanösvényünk működik a Tisza hullámterében, lombkorona-tanösvényt és hullámtéri tanösvényünk Makón, a Marosnál. Szemléletformáló előadássorozatot és képzéseket tartunk oktatási intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek számára. Két oktatóközpontunk a Bugaci Oktatóközpont és a Kömpöci Oktatóközpont és Meteorológiai Mérőállomás. Terepvezetéseket, osztálykirándulásokat, szakmai táborokat, gyermekprogramokat és civil találkozókat, képzéseket, egyetemi terepgyakorlatokat szervezünk. Nyáron 6-12 saját szervezésű túrát és gyerektábort tartunk országszerte és külföldön is. Szegeden 1998 óta Környezeti Tanácsadó Irodát működtetünk, itt zajlik a projektek koordinációja is. Zöld Könyvtárat tartunk fent, 5200 tematikus kötettel és folyóirattal, kölcsönözhető ismeretterjesztő, oktatási anyagokkal, dvd-kel, cd-kel. Környezeti ügyekben hatósági ügyeket indítunk el, ügyféli jogkörünket gyakorolva.

Száz apró lépés egy nagy lépés érdekében

Tevékenységünk fő csapásvonala a résztvevők szakszerű tájékoztatása az aktuális városzöldítési, energiahatékonysági illetve természetvédelmi tevékenységekről, tervekről. Ezen felül interaktív feladatok és különböző kiállítások segítségével rávilágítani arra, hogy egyénenként milyen megoldásokkal lehet csatlakozni ezekhez a mozgalmakhoz. Különféle jatékok és kérdőívek segítségével pedig felmérjük a látogatók a témával kapcsolatos érdeklődésének és tudásának szintjét.

Augusztus 28.

Az első napon szeretnénk bemutatni a „Száz apró lépés egy nagy lépés érdekében” kiállítást, amely egy 10 db-os (80 x 100 cm), színes, látványos szemléltető tabló sorozat. Azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt, szakértői tanácsadást tartunk, amelyet a témában jártas munkatársunk végez. Annak érdekében, hogy fel tudjuk mérni a látogatók érdeklődés- illetve tudásszintjét: Klímavédelmi TOTÓ-t és kérdőíveket töltetünk ki, amelyeket az állandó felügyeletet ellátó, munkatársaink látnak el. Az interaktivitás jegyében két társasjátékkal készülünk, (Fesztáv, Szivárványharcosok környezetvédelmi szemléletformáló társasjáték). Ezek mellett pedig meghirdetjük a „Minden lehet virágtartó” versenyünket, amelynek leírása: Gyűjts össze a fesztivál területén pár olyan már nem használt tárgyat, amelyből virágcserép készíthető. Ezek megvalósításához külön ember szükséges. 

Augusztus 29.

A második napon szeretnénk bemutatni az „Elektronikai eszközök élete” kiállítást, amely egy 5 db-os (60 x21 0 cm), színes, látványos szemléltető rollap sorozat. Azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt, szakértői tanácsadást tartunk, amelyet a témában jártas munkatársunk végez. Annak érdekében, hogy fel tudjuk mérni a látogatók érdeklődés- illetve tudásszintjét: E-figyelő (tervezett elavulás) TOTÓ-t és kérdőíveket töltetünk ki, amelyeket az állandó felügyeletet ellátó, munkatársaink látnak el. Az interaktivitás jegyében két társasjátékkal készülünk, (Fesztáv, Szivárványharcosok környezetvédelmi szemléletformáló társasjáték). A szórakoztató tanulás jegyében pedig készülünk egy „Energiatermelés kézzel-lábbal” feladatra, amelynek leírása a következő: Alternatív energiatermelő eszközök kipróbálása. Ezek megvalósításához külön ember szükséges. 

Augusztus 30.

A harmadik napon szeretnénk bemutatni a „KlímaSztár” kiállítást, amely egy 10 db-os (60 x120 cm), színes, látványos szemléltető x-banner sorozat. Azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt, szakértői tanácsadást tartunk, amelyet a témában jártas munkatársunk végez. Annak érdekében, hogy fel tudjuk mérni a látogatók érdeklődés- illetve tudásszintjét: Klímaváltozás TOTÓ-t és kérdőíveket töltetünk ki, amelyeket az állandó felügyeletet ellátó, munkatársaink látnak el. Az interaktivitás jegyében két társasjátékkal készülünk, (Fesztáv, Szivárványharcosok környezetvédelmi szemléletformáló társasjáték). Ezek mellett pedig ki lehet próbálni „Tisztább élet, zöldebb élet” nevű interaktív, logikai feladatunkat, amelynek során a kihelyezett eszközök segítségével kell kialakítani a legzöldebb napi rutint, ami lehetséges. Ezek megvalósításához külön ember szükséges. 

Augusztus 31.

A negyedik napon szeretnénk bemutatni a „Fényszennyezés hatásai” kiállítást, amely egy 5 db-os (100 x 120 cm-es) színes, látványos, szemléltető tabló sorozat. Azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt, szakértői tanácsadást tartunk, amelyet a témában jártas munkatársunk végez. Annak érdekében, hogy fel tudjuk mérni a látogatók érdeklődés- illetve tudásszintjét: Klímaváltozás TOTÓ-t és kérdőíveket töltetünk ki, amelyeket az állandó felügyeletet ellátó, munkatársaink látnak el. Az interaktivitás jegyében két társasjátékkal készülünk, (Fesztáv, Szivárványharcosok környezetvédelmi szemléletformáló társasjáték). Ezek mellett pedig az „Erdő, mező ajándékai” elnevezésű feladatunk alkalmával házi készítésű, természetes alapanyagú lekvárokat kóstolhatnak a résztvevők, amelynek végén ki kell találniuk, hogy milyen gyümölcsből készültek.