Amnesty International Magyarország

Amnesty Magyarország

Az Amnesty International egy több mint hétmillió embert magába tömörítő globális mozgalom, amely egy olyan világért kampányol, ahol az emberi jogok mindenkire egyaránt vonatkoznak. 

Célunk, hogy minden ember élvezhesse az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában és más nemzetközi emberi jogi nyilatkozatokban meghatározott alapvető jogokat. Küldetésünk a kutatás a globális emberi jogi helyzetről, a mobilizálás, és a súlyos emberi (polgári, politikai, szociális, kulturális és gazdasági) jogi jogsértések megelőzéséért és felszámolásáért való küzdelem. Az Amnesty Internationalt elsősorban a tagok finanszírozzák, szervezetünk emellett nyilvános adományokból tartja fenn magát. Nem kérünk és nem is fogadunk el egy ország kormányától sem anyagi támogatást annak fejében, hogy emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatban vizsgálatokat folytassunk, illetve, hogy e jogsértések ellen kampányoljunk. Egy gazdasági érdekektől és kormányoktól független, politikailag és vallásilag semleges szervezet vagyunk.

Az Amnesty International Magyarország a globális mozgalom 1990-ben alapított magyarországi szekciója. Munkánk alappillérei a kutatás, érdekvédelem, emberi jogi oktatás, kampány tevékenységek és mobilizálás; kiemelten a nemi egyenlőség, jogállam és magánszféra témákhoz kapcsolódóan. Irodánk Budapesten van, de tevékenységünk és programjaink országos kiterjesztése prioritás a szekcióinkban. 2019 januárjától Budapest mellett Pécsett és Debrecenben is immáron helyi képzők tartják az emberi jogi órákat, és 2019 februárjában szintén ebben a három városan létrejöttek a Freedom Clubok: tettrekész diákokból álló helyi aktivista csoportjaink; a következő Freedom Clubot még idén ősszel alapítjuk, Szegeden! Csapatunk 9 főállású munkatársból áll, stratégiai céljaink megvalósításában emellett többtucat igazságszerető aktivista, képző és önkéntes segít. A szervezetünk működését a 9 emberből álló elnökség felügyeli, akiket az Amnesty Magyarország tagjai az évenkénti taggyűlésen választanak meg maguk közül.

Játssz a jogaiddal!

A fesztiválon való részvételünk fő célja, hogy programjainkon keresztül ismertetve a Freedom Clubok –emberi jogi témákban oktatási (e.g.: mesterkurzusok szervezése) és mobilizáló programokat folytató ifjúsági csoportjaink- koncepcióját és tevékenységét, megszólítsuk azokat a fiatalokat, akik aztán szívesen vennének részt emberi jogi témákat feldolgozó programjainkon akár az ősszel alakuló szegedi Freedom Clubhoz csatlakozva, akár más emberi jogi programot látogatva.

Augusztus 28.

Az első nap a fogalkozások a résztvevők bevonására lesznek kihegyezve: A szív lufi, és sárga-feketébe borult Amnesty dekor elengedhetetlen látványelemei a fesztivál jelentlétünknek. Emberi jogi bumeráng: korábbi fesztiválokon bevált „indító kérdés” mutató lappal felszerelt frizbi, amit a bevont fesztiválozó hoz vissza és válaszol meg, ezzel bekapcsolódva a beszélgetésbe. 1.5méteres Jengánk nagy népszeruségnek örvend a fiatalok körében, a játék méreténél fogva szórakoztató, témájából adódóan pedig tanúságos: a Jenga darabokon a jogállam elemei szerepelnek, a játék közben megtárgyaljuk az egyes elemeket és hogy azok hogy vannak jelen a mi környezetünkben, majd megnézzük minek hiányában dől össze (szó szerint) a jogállam. Amnesty Dixit.

Augusztus 29.

A látvány elemek azonosak az előző napival. Program: A Jenga, Amnesty Dixit és emebri jogi bumeráng továbbra is bevonó eszköz és egyben foglalkozás, továbbá tartunk 1.5 órás jogállamiság órát, melynek keretein belül a résztvevők közösen „megalkotják” saját városukat, abban az intézményeket és tereket, majd szituációs és szerepkártyák segítségével vizsgálják a jogállam gyakorlati működését a helyen.

Augusztus 30.

Látvány elemek ugyan az, Programok: Jogállami Jenga, Amnesty Dixit, emeberi jogi bumeráng, jogállamiság óra, és facilitált vita és beszélgetés az emberi jogi dialógus eszközével: a foglalkozás egy ellentmondásos állítással kezdődik. Az első beszélő erre reflektál. A második beszélőnek össze kell foglalnia az első beszélő mondandóját majd feltenni egy kérdést azzal kapcsolatban. Az első beszélő válaszol, a második csak ezután reflektálhat akár az alapállításra, akár az első beszélő mondandójára, majd jöhet a harmadik beszélő. A foglalkozás az egymásra figyelést, a megértést erősíti.

Augusztus 31.

A látványelemek ugyanazok, a programok az első három nap programjai.