Alkotó Zug - képzőművészeti és kézműves informális csoport

Bán Bea vagyok, az Alkotó Zug megálmodója és 2017- óta vezetője, állandó helyen rendszeresen és egyéb rendezvényeken, fesztiválokon, kitelepüléseken workshop illetve alkotó táborok keretében. 

Kétheti rendszerességgel a Petőfi- telepi Művelődési Házban tartok kézműves foglalkozásokat (7-90 éves korig) ezernyi technikát felsorakoztatva, mindig mást és mást megismertetve, egymást építő, segítő közösségben. 2-3 havonta pedig Alkotó Zug Extra / ART művészeti foglalkozásokat vezetek, megismertetve festőtechnikákat és valódi művészi festményeket készítve lépésről lépésre. Nyáron pedig ennek szellemében tartok alkotótáborokat (idén 9-et !). Én még a „régi iskolák” szerint nőttem fel, amikor voltak igazi képzőművész szakkörök és hozzá jutalom nyári alkotótáborok. Ezeknek a hangulatát, kreatív fejlesztő jellegét, hasznosságát már akkor gyermekfejjel magamba szívtam és minden utána levő tanulmányommal, végzettségeimmel, gyakorlataimmal azon voltam, hogy mindezeket a csodákat én is tovább tudjam adni. Célom, hogy szebbé, művészi irányban is jobbá, kreatívabbá tegyem a hozzám látogatók pár óráját, hogy utána otthonukban tovább élvezhessék a megszerzett tudást és alkotó örömöt. Alkotó Zugom már olyan szintre fejlődött az évek során, hogy egyre több helyről kapok felkérést, ahol workshop keretében tartok iskolákban, könyvtárakban, fesztiválokon, rendezvényeken (a legfrissebb szívügyem a Mórahalmi Kolo Centár felkérése volt, amikor az Akadálymentes Kultúra napján szellemi és testi fogyatékkal élőkkel alkottam együtt) leginkább festészeti és kézműves foglalkozásokat.

A SZIN-en már volt szerencsénk tavaly is bemutatkozni a Civil faluban Alkotó Zugunkkal. Akkor volt agyagozás, jelvény készítés, kavics festés, filcből kulcstartók varrása. Azon túl, hogy remekül éreztük magunkat, rengeteg visszajelzést kaptunk, hogy mennyi re jó, hogy ott voltunk, mert igazán hasznosan tudták eltölteni az időt nálunk egész nap, jó hangulatban, elvonulva, szinte meditatívan feltöltődve, miközben saját kézzel alkothattak, teremthettek művészi szintű alkotásokat, amiket persze örömmel haza is vihettek. Innen van a fantázianeve is a fesztiválos tevékenységünknek, hiszen míg este jár a láb a koncertek alatt, úgy nappal pedig a kezeké az aktív főszerep, feltöltő alkotással. Mivel a fesztiválos „szereplésünk” csupán 4 napig tart, mindenkivel tudunk közben tartalmasan beszélgetni és az év bármely időszakára meginvitálni őket kreatív időtöltésekre a Zugba.

"Nappal a kezed,éjjel a lábad..."

Az Alkotó Zugban megpihenve, magukra és alkotó társaikra figyelve, a közösség rendkívüli építő energiáival feltöltődve fejlődhetnek és kapcsolódhatnak ki. Ez mindenképpen pozitív hatású, miközben a kéz is ügyesedik, és a szellem töltődik. Célunk még, hogy idén még több fiatalt bevonjunk és még több pozitív visszajelzést kapjunk, még több mosolygó arcot lássunk az alkotás örömétől!

Augusztus 28.

Jelvénykészítő nyomógépünk segítségével kitűzők készítése, saját kézzel festett, rajzolt kidolgozásokkal. Lehetnek „Szeged 300” feliratok, illetve kinek mi jut eszébe Szegedről ( pl. paprika, szegedi papucs, szegedi népi motívumok,Tisza stb. ), amelyekre külön, saját terveket mutatnánk meg ötletnek.

Augusztus 29.

Agyagozás napján, olyan kisplasztikákat készítenénk, melyeken szintén megjelennek a Szegedre jellemző motívumok, hungarikumok, akár történelmi dolgok. Erre szintén készítenék ötletadó mintákat pl. tenyérnyi domborművön a Dóm jellegzetes épülete.

Augusztus 30.

Filc alapanyagból kulcstartók, ékszerek, könyvjelző készítése a szegedi motívumvilágban. Ebben az esetben is prototípusok segítségével indítjuk el a fantáziát, pl. filcből szegedi papucs kulcstartónak.

Augusztus 31.

Festészeti napon akvarellel készítünk csodás festményeket, amin pl szerepelhet egy jellegzetes napsugaras ház, vagy a szecessziós Reök palota. Előre elkészített festményekkel haladunk lépésről lépésre. Minden napon segítem munkájukat elejétől a végéig.