Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

VAGYCSOME

Szervezetünk 65 éve működik Csongrád megyében, ahol több mint 1800 súlyosan látássérült személy él. Alapszabályunk céljainak megvalósítására, érdekvédelmi, közösségépítő és szolgáltatási típusú tevékenységeket végzünk. E szerteágazó feladatok sikeres elvégzése elképzelhetetlen önkénteseink nélkül. Önkénteseket fogadó, regisztrált szervezet vagyunk, számuk 32 fő.

Vakáció

A Civil Faluban való részvételünk, célkitűzésink között szerepel, laikus számára különleges, új (társas)játékok bemutatása - speciális látássérülteknek készült, úgynevezett tapintható játékok – mint például a vakdominó, vaksakk, vakrömi.

A további programokat is közösséget építő és erősítő feladatokkal próbáljuk színesebbé tenni. Mint például a vakvacsora, ahol bekötött szemmel minden résztvevő elkészíthető vacsoráját, uzsonnáját, ezáltal megtapasztalva egy speciális élethelyzetet, természetesen játékos formában.

A felsorolt programokon való részvétel egy „szerencsekerék” segítségével zajlik. A hozzánk érkező vendégek, a pörgetés után, a vakszerencsének köszönhetően vehetnek részt játékainkon.
Illetve olyan közösségi programokat is szeretnénk bevezeti, sorstárunknak köszönhetően, mint egy kis Dzsembori a zene jegyében.


Szegedi Ifjúsági Napok mindig is teret adott a szegedi civil szervezeteknek, hogy programjaikkal színesítsék a Civil Falut, és részt vegyenek olyan közösségi platformon, ahol a fiatalok releváns információkat szerezhetnek be az adott tevékenységgel kapcsolatban. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, több mint 50 éve van jelen a szegedi civil életben. Mi is szeretnénk a Civil Faluban hozzájárulni ehhez a miliőhöz.  


Tapintható játékok és egyéb "általános" érzékenyítő programok. Segédeszközök bemutatása. A zene jegyében, sorstársunk egy kis közösségi zenéléssel dobja fel a délutáni programokat. Olyan vizuális elemeket próbálink megjeleníteni a Civil Faluba, ami egyértelműen kiemel minket. Ilyen például a szerencsekerék, illetve molinót is viszünk magunkkal.