Szegedi LMBT Közösségért Csoport

Szegedi LMBT Közösségért Csoport

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport egy Szegeden működő közösségi szervezet, melynek célja, hogy a Szegeden élő, tanuló vagy dolgozó leszbikus, meleg, biszexuális queer és interszex (LMBTQI) emberek társadalmi helyzetének és szükségleteinek megismerjük, valamint ezen csoport önszerveződését és láthatóságát igyekszünk serkenteni.

A Szivárvány SZINei

A Civil Faluban interaktív tevékenységeinkkel szeretnénk hozzájárulni az LMBTQI-emberek láthatóságának növeléséhez, a társadalomban rögzült előítéletek lebontásához, valamint ahhoz, hogy a sokszínűségre minél többen értékként tekintsenek. Innovatív játékokkal szeretnénk elérni, hogy gyarapodjanak a fesztiválozók LMBTQI-közösséggel kapcsolatos ismeretei. Célunk továbbá a fesztiválozók egészségtudatosságának növelése (HIV-tanácsadással és kiadványokkal), valamint jogi ismereteinek bővítése.

Kiemelt célunk, hogy minél több fesztiválozót bevonjunk az alulról szerveződő közösségi kezdeményezések izgalmakkal teli világába, valamint hogy a társadalmi aktivitást és az önkéntességet vonzóvá tegyük számukra. Különös gondot fordítunk arra, hogy megjelenésünk a Civil Faluban figyelemfelkeltő legyen: olyan látványelemekkel készülünk, amelyek már messziről odacsábítják a látogatót. Színes sátorral, rollupokkal, érzékenyítő és műveltségi játékokkal készülünk.


Évfordulók. Ami a Szegedi Ifjúsági Napoknak 50, az nekünk, a Szegedi LMBT Közösségért Csoportnak csak 5. Ezt is készülünk megünnepelni.

Ötven éve felgyorsult világunk még nagyon más cipőben járt. Nem csak ideológiánk volt más, de hétköznapi életünk is. Mást követelt meg tőlünk az akkori politika, mint most. Ötven éve még a modern kori LMBT+ jogi mozgalom is csak éppen kezdett kivirágozni a keleten.
Ebbe, 50 év LMBT mozgalmába szeretnénk bevezetni a hozzánk látogatókat egy installáció felállításával és néhány aktivistánk felkészülésével, ugyanis régen a fesztiválok jelentették a melegeknek és leszbikusoknak a felszabadulást, a hétköznapok fájdalmai alól. Ebbe a régi múltba nyújtanánk betekintést.


A fesztiválozók szórakoztatására és egyben ismeretterjesztő célból is sokféle játékkal készülünk, pl. műveltségi társasjáték, játékos házasság, érzékenyítő társasjáték, queer totó, és "ki az LMBTQI?" játék. A legutóbbiban képpárok alapján kell megtippelni, hogy a két híresség közül kicsoda LMBTQI.

A sátorban sokféle szóróanyagból vihetnek a látogatók, valamint önkénteseinktől a fesztiválozók kérdezhetnek a jelen LMBTQI jogegyenlőségről, HIV/AIDS témákról, globális helyzetről, diszkriminációról, előbújásról, iskolai helyzetekről stb.

A tervezett tevékenységeket 4 önkéntes tudja ellátni. Ők bonyolítják le az azonos nemű házasságkötést (1 anyakönyvvezető, 1 fotós, 1 aki közben segít megírni a papírokat és előkészíti a gyűrűket), vezetik a műveltségi társasjátékot és javítják a totókat (+1 ember).
Fölhasználjuk e napra a két bérletet és két darab napijegyet.