Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

Somogyi-könyvtár

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 2009 óta aktívan képviselteti magát a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában. Intézményünk a város kultúréletében érdemben kiépített sok éves múltjára alapozva települ ki a fesztiválra minden évben. A gazdag és folyamatosan frissülő, naprakész állomány lehetőséget biztosít a fiatalok hatékony megszólítására, ráirányítva figyelmüket a könyvek és az olvasás fontosságára.

KÖNYV-SZIN-TÉR

A könyvtár a rendezvényeivel elősegíti a város hírnevének öregbítését, és többspektrumú kulturális kínálatával közösségi térként is méltó módon szerepel.

A Somogyi Könyvtárban már jó néhány éve egy nagyon tudatos szakmai koncepció mentén törekszünk arra, hogy a fiatal korosztályt (akik kiemelt célcsoportunk) minél hatékonyabban tudjuk megszólítani, felkeltve érdeklődésüket a könyvtár és a könyvek világa iránt.

Speciálisan összeállított programjaink lehetőséget biztosítanak a szegedi, és a hozzánk érkező belföldi és külföldi fiatalok számára olyan szórakoztató programok és játékok kipróbálására, melyek szorosan kapcsolódnak a SZIN tevékenységéhez, történetéhez és jelenéhez. Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy nemre és korra való tekintet nélkül minden fesztiválozó találjon magának könnyed, ugyanakkor tartalmas kikapcsolódást.


Célunk, hogy a nálunk időző vendégek kötetlen formában, új élményekkel és információkkal gazdagodva róják tovább SZIN-es köreiket.

A Civil Falu ölelésében a koncertek között a standunkhoz látogató fiatalok mellett a játékainkkal gondolunk a fesztiválra egyre nagyobb létszámban érkező gyerekes családokra is. Standunknál szellemi értékeinket kiaknázva jól kidolgozott, főleg irodalmi, illetve kifejezetten Szegeddel kapcsolatos játékokat kínálunk. Ebben az évben a Somogyi Könyvtár standjánál évtizedekre lebontott SZIN-történelemmel ismerkedhetnek meg a hozzánk látogatók kortörténeti dokumentumok, újságcikkek segítségével.

A könyvtár tartalmas, jól átgondolt, igényes nappali programjai főként a Szegedi Ifjúsági Napok jubilálását hivatottak népszerűsíteni. Helyismereti gyűjteményünk gazdag állományát kiaknázva számos olyan játékunk született, mely e neves, 50 éves évforduló témájával foglalkozik.


Szerda

„Könyves vakrandi” - Régről ismert és kedvelt játékunk a szerencsekerék megpörgetésével kel életre.
A „Fogd és vidd!” kezdeményezésünk töretlen sikert aratott az elmúlt években.

Csütörtök

„SZINesítsd az évtizedet!”- SZIN történelem évtizedekre bontva.
Népszerű „Irodalmi légycsapónk” a „SZIN-eskedők” légycsapóját erősítve vonul fel.

Péntek

2018. 08. 24-én vendégünk Pilcz Roland, Szeged elismert képregényrajzolója.
További játékos feladataink: „ Lázadó ifjúság” QR kódos rejtvényfejtő; SZIN történeti vetélkedő; „Tekerj egy szusit!”; „Autós kártya” retro játékunk könyvekre szabva

Szombat

Ismét tetemes mennyiségű könyvvel és folyóirattal érkezünk a SZIN-re, melyek lapozgatása évek óta a fesztiválózók egyik kedvelt időtöltése.
Filmes asszociációs játékunkat idén zenei témájú filmklasszikusokkal töltjük meg.