Partiszkon Társadalomkutató Egyesület

Partiszkon

Társadalomkutatás, ismeretterjesztés, szemléletformálás. E három szóval foglalható össze tevékenységünk. Kutatásaink sokoldalúan felhasználható lehetőséget jelentenek az azt igénybe vevőknek. Ismeretterjesztésünk keretében a társadalmi kérdések iránt érdeklődők számára nyújtunk lehetőséget a tudomány megismerésére, megvilágítva a társadalomra gyakorolt hatását. Szemléletformálásunkon keresztül egy nyitott, toleráns, aktív és önálló egyének alkotta társadalom létrejöttéhez járulunk hozzá.

SZIN-es Világ

A Partiszkon Társadalomkutató Közhasznú Egyesület több mint fél évtizede működik Szegeden és immár ötödik alkalommal készül a SZINre. A SZIN azon kevés fesztivál egyike, ahol a civilek hangsúlyos szerepet tölthetnek be, ezáltal népszerűsítve a céljaikat. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartjuk a jelenlétet. A tevékenységünkre az érdeklődést ráirányító fokozott médiafigyelem mellett fontos, hogy óriási létszámban találkozhatunk a célcsoportunkkal, akikkel könnyed hangulatban és oldott körülmények között ápolhatjuk a kapcsolatot. A célunk, hogy a célcsoportunknak számító 15-29 éves korosztály körében végezzünk ismeretterjesztő, szemléletformáló és közösségszervező tevékenységet, amelynek fókuszában a toleranciára nevelés, a közösségi aktivitási hajlandóság növelése, egy jól működő társadalom alapjainak megteremtése áll, mely tökéletes összhangban van a Civil Falu szellemiségével. Ezt szolgálja a fesztiválprogramunk is, a helyzethez illeszkedő könnyed és játékos, élményt nyújtó formában.


A fesztiválprogramunk ezer szállal kapcsolódik a SZIN 50 szellemiségéhez, hiszen a SZIN ma is ugyanazokat az értékeket képviseli, amik mentén annak idején létrejött: a szabadság, a szerelem, a zene. Az Egyesület is a szabad, az egyéneket és az egyéniséget tiszteletben tartó, azt felkaroló, megbecsülő és a kibontakozását segíteni kívánó társadalom ideáját tűzte zászlajára. E szellemiség gyakorlati megvalósulása lesz a fesztiválprogramunk is. A közel tucatnyi, e szellemben fogant programelem között szép számban lesznek olyanok, melyek kifejezetten az idén ötven éves fesztivál, a rendezvénynek helyt adó város, Szeged, valamint az eltelt fél élvszázad társadalmi változásait mutatják be, valamint zenei utazásra invitálják a nagyérdeműt, megismertetve vele a korszak lenyomatát jelentő dalokat is. Gyakorlatban kapcsolódnak továbbá a SZIN szellemiségéhez a látogatóinknak ajándékba adott kitűzők is, melyek arculatukban és tematikájukban szintén a fesztivál történetét és hangulatát idézik meg.


Négyféle párosító játék

  • Mr. & Mrs. - híres, saját közösségükre nagy hatást gyakorló párok
  • Hol és mikor - közismert történelmi tömegeseményekhez kell helyszínt és időpontot rendelni
  • Érdekes történelmi kapcsolatok - két ismert személy párba rendezése az őket összekötő kapocs szerint
  • Híres emberek híres tárgyai - ismert személyek rájuk jellemző tárggyal való párosítása

Festőjáték

  • SZINes Emlékek – Fesd meg a fesztiválélményeid!

Kirakójáték

  • Szeged Puzzle – a város nevezetességeit és híres szülötteit bemutató montázs

Tabletes játékok

  • Nicsak ki beszél - ismert emberi jogi aktivisták felismerése hangjuk és híres mondataik alapján
  • Főszerepben a Föld - ismert természeti jelenségek felismerése filmfelvételek alapján
  • 50 év, 50 dal – a SZIN-en a fél évszázad alatt fellépő sztárok híres dalainak felismerése
  • Háború és béke - híres művek híres mondatai háborúról és békéről