Nemzeti Ifjúsági Tanács

NIT

A Nemzeti Ifjúsági Tanács a magyarországi ifjúsági szervezetek 2012-ben alakult ernyőszervezete, amely hazánk ifjúságpolitikáját kívánja előmozdítani. Célja hatékony párbeszédet teremteni a fiatalok és a magyar, illetve nemzetközi döntéshozók között. Legfontosabb feladata az ifjúság és az ifjúsági szervezetek érdekképviseletének legmagasabb szintű ellátása, az ifjúságpolitika formálása és alakítása, valamint a mindenkori kormány megszólítása az ifjúság erős és egységes hangjaként.

Szólj bele!

A SZIN-re Nemzeti Ifjúsági Tanácsunk egyik -az Európai Unió Strukturált Párbeszéd programjával együttműködésben létrejött- alprojektjével, a Szólj bele! Programmal szeretnénk kitelepülni, amellyel a fiatalokat arra buzdítjuk, hogy éljenek demokratikus jogaikkal és fejtsék ki véleményüket az őket érintő döntésekkel kapcsolatban.

Célunk az esemény teljes ideje alatt gondolatébresztő foglalkozásokba bevonni a fesztiválozókat, illetve lehetőséget biztosítani számukra, hogy olyan meghívott vendégekkel, döntéshozókkal beszélgessenek, akik akár országos, akár uniós szinten befolyásolják az Ifjúsági Stratégiát. A Civil Faluban való részvételünk során szeretnénk egy kérdőívvel játékos módon véleménynyilvánításra bírni elsősorban a 15-35 éves korosztályt, amelynek eredményeit anonim módon az Európai Ifjúsági Konferencia delegációjának felkészítésére használnánk fel, hogy reprezentatíva(bba)n képviselhessük a magyar fiatalok érdekeit.


Ifjúsági érdekképviseletet ellátó szervezetként ünnepeljük azt, hogy egy, a fiatalok közösségi életét, kikapcsolódását támogató rendezvény fél évszázada létezik Magyarországon. Ennek az eseménynek a szellemisége több szempontból is összeegyeztethető a NIT, és azon belül is a Szólj bele! projektünk szellemiségével, hiszen ezek is a hosszútávon fenntartható érdekképviselet létrehozását, illetve a jövőbe mutató civil- és oktatási, valamint munkaerőpiaci fejlesztést tűzték ki célul. Szeretnénk a SZIN történelmi fennállásáról azzal megemlékezni, hogy kerekasztal beszélgetést rendezünk annak megvitatására, mitől (és hogyan) működhet hosszútávon sikeresen egy ifjúságért tevékenykedő szervezet, illetve milyen lehetőségekkel és kihívásokkal találják magukat szemben a fiatalok az érdekérvényesítés terén.


A Civil Faluban felállított sátrunkban egy kvízzel szeretnénk fogadni az érdeklődőket, amelyben az EU működéséről, illetve a jelenleg készülő Európai Ifjúsági Stratégiáról teszünk fel feleletválasztós kérdéseket. A kvíz interaktív, hiszen a játékos maga sorsolhatja ki, milyen témában kapja a következő kérdést, és elgondolkodtató, hiszen általa fejlesztheti a tudását a fesztiválozó. A kvíz sikeres megoldásáért apróbb ajándékok közül választhat jutalmat a játékos, ha azonban a kb. 3-5 percet igénybe vevő kérdőívünket is kitölti, már nagyobb ajándékokkal (pl. kulacs, hátizsák, strandlabda) is gazdagodhat. Ezeken kívül a nap kérdésére is válaszolhatnak a fiatalok, és a színes papírra írt válaszaikat egy üzenőfajhoz hasonló felületre fogjuk kihelyezni. A nap kérdése augusztus 22-én: Mit üzennél az Európai Uniónak?
Végül pedig kitűzőkészítésre is lesz nálunk lehetőség, akár a NIT-ről vagy a Szólj bele!-ről, de akár saját kreatív anyagokból is.