Motiváció Oktatási Egyesület

Motiváció Egyesület

A Motiváció Műhely hátrányos helyzetűek, kiemelten gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja motiválás, képessé tevés és a társadalom érzékenyítése útján. A Motiváció Műhely keretein belül főként hátránykompenzáló és tehetséggondozó oktatási programok, társadalmi érzékenyítés, valamint az oktatási esélyegyenlőség témaköréhez illeszkedő kutatási és szakértői tevékenységek valósulnak meg három civilszervezet tagjainak az összefogásával.

Társasjátékok Szegedről, Szegedért

A fesztiválra tervezett tevékenységeink elsősorban saját fejlesztésű társasjátékaink köré szerveződnek. Kiemelt figyelmet kap a 2018-as Civil Faluban a most fejlesztés alatt álló, egy Szegedről szóló kooperatív társasjáték szerepeltetése és népszerűsítése a fesztiválozók körében. A társasjáték segítségével a játékosok megismerhetik Szeged értékeit, megismerkedhetnek a helyi nevezetességekkel, valamint fejlődik bennük a szegediség érzelemvilága. A játék számos területen keresztül (helytörténet, régészet, néprajz, sport, underground kultúra, stb...) népszerűsíti a várost és lakóit, ezzel kialakítva és fejlesztve a lokálpatriotizmus értékrendszerét. Másik társasjátékunk, a Mentortársas segítségével bemutatjuk az oktatási integráció előnyeit, megismertetjük a fiatalokat a hátrányos helyzetű, szegény sorsban élő gyermekek életével, a szegregáció okozta társadalmi és pedagógiai nehézségekkel. Rövidebb, "behívó" programokkal is készülünk, mint az arcfestés, kvízkitöltés, kitűző készítés.


Egyesületünk szegedi székhelyű, szegediekkel és a szegediekért dolgozik. Mind oktatási, mind egyéb programjaink első számú kedvezményezettjei egyértelműen a helyi, szegedi lakosok, fiatalok.

A Szegedről szóló kooperatív társasjátékunk a város értékei és hagyományai között a Szegedi Ifjúsági Napokat is szerepelteti, így a fesztiválozók a játék segítségével is betekintést nyerhetnek (kvízkérdésekkel, feladványokkal) a fesztivál múltjába, valamint fontosságáról Szeged szempontjából meggyőződhetnek. Oktatási programjaink tekintetében fontosnak tartjuk elmondani, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekkel történő felzárkóztató tevékenységeinket mindig fiatal, jellemzően egyetemista önkéntesekkel valósítjuk meg. A SZIN-re látogató fiatalok mindig is a nyitottságukról, önkéntes tevékenységbe való bevonhatóságukról voltak híresek, így fontosnak tartjuk az idei program alatt is felhívni a figyelmet az önkéntesség fontosságára, valamint erre egyesületünknél lehetőséget is nyújtunk számukra.


A fesztiválra minden nap azonos tevékenységgel készülünk. A programok népszerűsítését egy kihelyezett molinó segíti, a szervezők és önkéntesek jól felismerhető egyenpólót viselnek majd. A fesztiválra a szervezetet, illetve a programokat bemutató szóróanyaggal is készülünk.

Önkénteseink arra is figyelmet fordítanak majd, hogy a fesztivált járva az ott leszólított fiatalok körében népszerűsítsék a Civil Falu tevékenységeit, ezzel csábítva oda minél több résztvevőt.

Programjainkat az előző pontokban bővebben kifejtettük. Kisebb, bevonó típusú tevékenységeket, és nagyobb, társasjáték alapú programokat valósítunk meg. A bevonó tevékenységek elsősorban a kitűző készítés lehetősége, az arcfestés, valamint az esélyegyenlőségi kvíz kitöltése lesznek. Ezek 5-10 perc ráfordítást igényelnek a fesztiválozóktól. Nagyobb programjaink akár 45-60 percre is lekötik őket, a Mentortársas, valamint a Szeged társasjáték lejátszása esetén. Minden program futtatásához a maximális belépőszámra van szükségünk.