Alternatíva Egyesület

Alternativa Egyesület

Egyesületünk 1993-ban jött létre a Szegedi Ifjúsági Ház ifjúsági irodájába járó fiatalok és felnőtt segítőik részvételével. Idén ünnepeljük 25. születésnapunkat. Koordináltuk a magyarországi teleház hálózat képzői és mentor hálózatát, kiadványokat, CD-ket, kisfilmeket, újságok tucatjait jelentettük meg ez idő alatt. A fiatalok kezdeményezéseit, aktív állampolgári részvételét segítjük elő az ifjúsági szakma, a nem-formális tanulás, a projekt módszer segítségével.

Aktív fiatalok - 25 év az ifjúsági kezdeményezések szolgálatában


A SZIN idén 50 éves, egyesületünk pedig éppen 25. Ez nekünk is egyfajta visszatekintés, az idők során megteremtett értékek számbavétele, az elért eredmények, hatások értékelése, összegzése.

Műhelyeink korábbi SZIN-ek során kipróbált és bevált aktivitásai mellett idén ezért olyan aktivitásokat is tervezünk, amely a fiatalok bevonásával, interaktív módon teremt lehetőséget az egyesület, a magyar civil társadalom, az ifjúsági munka törtnetében való utazásra.

Az idő utazáson túl a többi aktivitásunkba is becsempésszük a SZIN 50 évére történő visszaemlékezést. Speciális kártyákon keresztül ezzel az elemmel is kapcsolódunk az 50 évre visszatekintő SZIN-hez.

Az így készül az instant újság, médiatermékeinket bemutató műhelyében külön szerepet kap az az időszak, amikor a Médiakommandó készítette a SZIN Civil falujának instant újságát. Interaktív Európa mágnes falunknak külön SZIN mágnes lap készletet készítünk.  


Így készül az instant újság
Az egyesület által készített média termékeket mutatjuk be és beszélgetünk róla a fiatalokkal. Korábban egyesületünk MédiaKommandó műhelye készítette a SZIN instant újságját a civil faluban.

Fiatalok Európája.
Interaktív Európa mágnes fal – a kitelepüléseken bevált, népszerű játék egy Euurópa térkép, amelyre a résztvevők, adott országokra jellemző mágnes lapokat tesznek ki. Külön mágnes kártya szettet készítünk a korábbi SZIN-eken fellépők fotóiból.

Mutasd magad!
Önkifejezésre ösztökélő műhelyünkbe bekapcsolódó fiatalok street art-os alaptechnikákkal ismerkedhetnek meg, valamint egyszerű animációkat készíthetnek.

Idő-utazási iroda.
Time-line játék. A 25 éves egyesület, a hazai és nemzetközi ifjúsági szakma, a civil társadalom nagyobb mérföldköveit illetve az elmúlt 25 év emlékezetesebb eseményeit tartalmazó kártyák segítségével révedünk vissza. A játékot a résztvevők által megalkotott egyéni élettörténet kártyákkal tesszük izgalmasabbá.