SZKTT-ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum

Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum

A Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum 30 éve nyújt drogproblémában érintettek és hozzátartozóik számára pszicho szociális és egészségügyi ellátást. Az intézmény fennállása óta nagy hangsúlyt kap mind a fiatal, mind pedig az idősebb korosztály informálása az intézményben nyújtott ellátásokról. A drogprevenciók, kitelepülések során fontosnak tartjuk az ártalomcsökkentést, a megelőzést és a biztonságos szórakozás elősegítését is, ami a fesztiválon is elsődleges célunk.

A felejthetetlen buli

Intézményünk 6 éve van jelen a fesztivál területén A korábbi évek tapasztalatai és statisztikai adatai alapján a szolgáltatásokat széles körben, a célcsoport maximális elérése mellett vették igénybe a fesztiválozók. Munkánk során a drogokkal kapcsolatos információt humorosan és hasonlatokkal értetjük meg, amelyek megfelelnek a hallgatóság életkorának. Nem csak azt mondjuk, hogy „Mondjatok nemet!”, hanem úgy oktatjuk őket, hogy önmaguk jussanak erre az elhatározásra. Programjaink komplexek, az önismeret és a személyiségfejlesztés is részük, mint ahogyan a szituációs játékok is. Fontos az interaktivitás, de emellett információkat is közvetítünk, mivel gyakran nincsenek pontos ismereteik a drogfogyasztás következményeiről. Elsődleges eszközünk a tapasztalati tanulás, melynek lényege a tapasztalatok reflexióján keresztül történő logikai híd megteremtése az élmény, a tapasztalás és a hétköznapi élet helyzetei között.

A Civil Faluban napközben információs pult, chill sátor található, ahol különböző totókat lehet kitölteni, szimulációs szemüvegeket kipróbálni, melyekért cserébe kitűzőt, kulcstartót, óvszert, szőlőcukrot, szóróanyagokat gyűjthetnek be az érdeklődők.
Az éjszaka folyamán az erre kiképzett kollégáink a Party Service szolgáltatás keretein belül támogatják a fesztiválozókat, vízzel, elektrolit pótlással, chill sátorral, hogy „Felejthetetlen legyen a Buli”.

A napi tevékenységünk két fő részre osztható, egy nappali 12.00-20.00, valamint egy éjszakai 24.00-04.00 időtartamra. Nappal chill sátor és információs pult várja a fesztiválozókat, ahol megpihenhetnek, ivóvízhez juthatnak, szimulációs szemüvegek segítségével reprezentáljuk a tudatmódosító szerek hatásait különböző tevékenységek kapcsán. Informálódhatnak a fenntartható, biztonságos szórakozásról, a drogcentrumról és intézményünk ellátási formáiról, a kábítószerekről szóló hasznos információkról, törvényi szabályozásokról. Folyamatos a lehetőség témába vágó totók kitöltésére, melykért ajándéktárgy jár: óvszer, szőlőcukor, kitűző vagy kulcstartó.

Az éjszakai, Déli Party Service tevékenység aktív megfigyelő szerepen alapszik. Így tudjuk azokat az egyéneket, esetleg csoportokat kiszűrni, akiknek ásványvízre, szőlőcukorra, a chill sátorunkban való pihenésre, esetleg komolyabb elsősegély ellátásra van szüksége.