Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

Somogyi-könyvtár

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár helyi, megyei, regionális és országos feladatokat is ellátó nyilvános könyvtár. A könyvtár fő feladatának tekinti, hogy az elérhető legmagasabb minőségben hozzáférhetővé tegye a több mint 130 éves múltja alatt felhalmozott kulturális kincseket, biztosítsa az információhoz és a tudáshoz való szabad, korlátozások nélküli hozzáférést.

Könyvtár a SZINes vitamintár

A Somogyi-könyvtár közösségeket szolgáló tevékenységén, valamint a város és a megye életében betöltött kulturális szerepén keresztül első kézből nyújt elérhető szolgáltatásokat az egészségesebb életmód, valamint a speciális igények kielégítése érdekében. Környezet- és egészségtudatos tevékenysége (pl. Te Szedd!) évről-évre olvasók és használók ezreihez jut el.

A SZIN lehetőséget teremt a fiatalok széles körű megszólítására. Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy legtöbb fesztiválozó találjon magának könnyed, ugyanakkor tanulságos kikapcsolódást. A SZIN-en való megjelenés számunkra a megszólíthatóságot, a minden részletre kiterjedő, egyénre szabott egészségtudatos praktikák, tudnivalók, és ismeretek átadását jelenti.

Célunk, hogy mind játékos, mind informatív formában szórakoztatva és tájékoztatva adjuk át ismereteinket a speciális diétával élők, valamint testi és lelki egészségüket javítani vágyó látogatók részére, ezzel is népszerűsítve a könyvtárat.

A Somogyi-könyvtár 2009 óta aktív résztvevője a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujának.

Az intézmény közösségeket szolgáló tevékenységén, valamint a város és a megye életében betöltött kulturális szerepén túl első kézből nyújt elérhető szolgáltatásokat az egészségesebb életmód, valamint a speciális igények kielégítése érdekében. Környezet- és egészségtudatos tevékenysége évről-évre olvasók és használók ezreihez jut el.
A SZIN lehetőséget teremt a fiatalok széles körű megszólítására. 

A már megismert játékok közül idén is lehet játszani: az óriás társasjátékkal az egészséges életmód jegyében, a pentagóval, a szókirakóval és akinek van kedve, idén is kipróbálhatja az Áfonyás muffin és gyilkosság című regény alapján készült logikai játékunkat. Valamint az idén több új játékunk is debütál: lesznek testébresztő játékaink: Turuljáték- Szögedi labdajéték azaz röptenisz. Gabona game, ahol különböző típusú reform alapélelmiszereket kell felismerni, Herba totó- gyógynövény felismerő játék, valamint legújabb ügyességi játékunkkal felhívjuk a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Asszociációs játékunk a gasztrofilmek világába kalauzolja el a fesztiválozókat. Hangulatot fokozó „kupaktanácsokkal” látjuk el a játékban résztvevőket. 

A szerencsekerekünk megpörgetésével ajándékok mellett, olvasnivalót is nyerhetnek.
A könyvtár fáját idén is kint lesz, amelyet minden arra látogató gyarapíthat egy-egy személyes üzenettel az unokájának, mivel tenné élhetőbbé és egészségesebbé Szegedet.
Lesz lehetőség kedvezményes beiratkozásra fesztiválozóknak. Egy napijegy áráért fél évre iratkozhatnak be a Somogyi-könyvtárba.
A Vitamin Szalon és Lipóti Pékség jóvoltából több látványelemmel is bővül a Somogyi-könyvtár standja. Többek között lesz fotófal, színes roll up, valamint a dinnyeevő versennyel is fesztiválon. Illetve a fent említett együttműködő partnerünk üzletei jóvoltából egészséges promóciós ajándékokkal is hozzájárulunk a fesztiválozók napi vitamin bevételéhez.
Standunkon színes játékokkal (óriás társas játék, szerencsekerék), figyelemfelkeltő nyomtatott és háromdimenziós információs, valamint feladatközlő megjelenéssel kívánunk az érdeklődőknek tartalmas és szórakoztató időtöltést nyújtani.