Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány

KözösPont (ÖKI)

A KözösPont a hazai, könnyűzenei fesztiválok (VOLT, EFOTT, SZIGET, STRAND, SZIN) civil falujában megjelenő ifjúsági projekt, mely a három keresztény egyház összefogásával jött létre tizenhét éve. A sátrunkhoz látogatókkal folytatott kötetlen beszélgetések és játékos feladatok segítségével igyekszünk rávilágítani Isten gondoskodó szeretetére, illetve a felesleges előítéletek eloszlatására, hogy megmutassuk az embereknek, a vallásosság és a fesztiválok légköre összeegyeztethető.

KözösPont

A KözösPont, a három történelmi keresztény egyház (katolikus, református, evangélikus) fiataljainak missziós közössége. A SZIN-t már több éve látogatjuk csapatunkkal. A hozzánk betérő fesztiválozóknak lehetőségük nyílik stábunk önkénteseivel, kötetlen beszélgetések folytatására, illetve az általunk szervezett különböző játékos feladatokban és programokban való részvételre. Programjainkat két csoportra lehet osztani: állandó jellegűek (rajzolj csokiért, napi kvíz, társas játékok) és változó programok (láthatatlan színház, érzékeléssel kapcsolatos egyéb bemutatók).
Idén fő témánknak az érzékelést választottuk. Az érzékszervek és a lélek érzékenységén keresztül próbálunk rávilágítani a minket körülvevő teremtett világ és környezetünk működésének szépségére és arra, hogy miként tudunk segíteni abban, hogy a világ fenntarthatóan fejlődjön. Bár a misszió alapvető céljaink között szerepel, nem célunk a betérők szemlélet és gondolkodásmódjának megváltoztatása, csak szelíd szélesítése.

A fesztiválokra állandó és változó programokkal készülünk. Állandó programjaink között szerepelnek a "rajzolj csokiért!", napi kvízek, önismereti tesztek, önmagunknak írt levél megírása, melyet a KözösPont egy évvel később a Magyar Postán keresztül kézbesít.

Ezen felül, minden nap más programokkal várjuk a betérőket az aktuális fő témánkhoz kapcsolódóan. Idén az érzékelést választottuk, ezért láthatatlan színházzal, kóstolással és egyéb játékos feladatokkal készülünk.

SZERDA:

A napi téma a szaglás és az ízlelés lesz, és ezekkel az érzékekkel kapcsolatos programok lesznek megvalósítva, így pl. lesz fűszerszagoltatás, lekvárkóstolás, de különböző teszteket is készítünk, melyek segítségével az egyes illatok vagy ízek által kiváltott személyes élményeket hozunk majd elő. A programok alkalmával természetesen tekintettel leszünk az étel- és fűszerallergia felmérésére a balesetek megelőzése érdekében.

CSÜTÖRTÖK:

A látással kapcsolatos napon egy különleges programmal készülünk: egész nap láthatatlan színházon vehetnék részt a hozzánk betérők, amely egy rendkívül sokrétű tevékenység. Önkénteseink már felkészültek egy hétvégi képzésen, hogy hogyan kell megvalósítani, minél jobban átélhetőbbé tenni. Mivel elég nagy népszerűségre számítunk, lehet, hogy a többi napon is pár órát erre a programra fogunk szánni. A láthatatlan színház játékosan rávilágít saját magunk ismeretének fokára és annak teljességére vagy hiányosságaira, melyeken még tudunk javítani. A tavalyi idényben a STRAND fesztiválon bemutatott láthatatlan színháznak hatalmas sikere volt. Sok betérőt mozgatott meg és hívott vissza sátrunkhoz.

PÉNTEK:

Ezen a napon a tapintás és a hallás lesz a téma. Itt rengeteg programlehetőség lesz majd, többek között a zenefelismerés, meditációs gyakorlatok, masszázs és mindenféle érzékenyítő feladatok.

SZOMBAT:

Az utolsó nap egyrészt egy kicsit spirituálisabb síkot ismertetünk meg, a 6. érzéket, másrészt pedig a legnépszerűbb programok közül fogunk kiválasztani párat. Figyelemmel fogjuk kísérni, hogy mely programokat látogatták a legszívesebben és azokat igény szerint megismételjük, melyről a betérőket egy programtábla segítségével és szóban tájékoztatni fogjuk.