Hat magyar kkv 1,1 milliárd forint támogatást nyert el a Horizont 2020 keretében

Hat magyar kis- és középvállalkozás (kkv) összesen 1,1 milliárd forint (3,69 millió euró) támogatást nyert el az Európai Unió Horizont 2020 programja keretében kiírt, legutóbbi kkv-pályázaton - mondta Wootsch Attila, a pályázókat segítő Ateknea Solutions mérnökiroda regionális igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a pályázati eredmények is jelzik, hogy a magyar kkv-knak is van keresnivalójuk az európai cégek "bajnokok ligájában", és hogy a kezdő, startup vállalkozások is nyerhetnek komoly támogatást Brüsszeltől.

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program, amely közel 79 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodik.

A programban elkülönített összeg közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrás, így a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes.

Wootsch Attila elmondta: a Horizont 2020 részben kifejezetten a kis- és közepes vállalkozások innovációját segíti. Hozzátette: ennek kerete hét évre 3 milliárd euró, és a cégek 70 százalékos, illetve 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

A legutóbbi pályázati körben nyertes magyar kkv-k négy konzorciumban pályáztak és nyertek, a négyből háromban kizárólag magyar cégek vettek részt - ismertette Wootsch Attila. Elmondta, tavaly a magyar vállalkozások a kkv-programból összesen 1,9 milliárd forintnyi támogatást nyertek el, ezzel Magyarország a 12. helyen áll uniós összesítésben, az erős középmezőnyben, megelőzi például Ausztriát, Belgiumot, Szlovéniát, valamint a többi visegrádi országot.

Az eseményen bemutatkozott az a három konzorcium, amelyekben csak magyar cégek vesznek részt.

Az egyik nyertes konzorcium nevében Maróy Ákos, az EU Edge cég társalapítója a sajtótájékoztatón elmondta: AeroGlass nevű, elsősorban repülőgép pilóták számára fejlesztett okos szemüvegük továbbfejlesztéséhez használják fel az elnyert 1,1 millió eurós támogatást. Az okosszemüveggel a pilóta előtt a virtuális térben kirajzolódnak például az útvonalak, légi folyosók, és navigációs pontok, így ezeket az információkat nem a műszerfalra, hanem a repülőből kifelé nézve kapja meg a pilóta. Hozzátette: a technológia nemcsak a légi közlekedésben, hanem az autóiparban is használható, most egy réspiacra fejlesztették ki a technológiát, de utána szeretnék szélesebb körben elterjeszteni.

Basa Zoltán, a másik nyertes konzorcium egyik cégének, a ZöldségCentrum Kft.-nek a tulajdonosa kifejtette: a Multisense Labor Kft.-vel közös, VegaAlga nevű projektjüket szeretnék továbbfejleszteni a konzorciumuk által elnyert 1,1 millió eurós támogatásból. A ZöldségCentrum Kft. közel 50 munkavállalót foglalkoztat, 300-400 őstermelővel állnak kapcsolatban. Terveik között szerepel a kevesebb műtrágyát és növényvédőszert használó, fenntartható termelési mód kifejlesztése: ehhez tápanyag utánpótlásként zöld algát használnának. A technológia kifejlesztésével 5 éve foglalkoznak, és így szeretnék elérni, hogy a növény jelentős mennyiségű tápanyaghoz jusson, s jobb minőségű zöldségeket tudjanak előállítani.

Molnár László, a harmadik nyertes konzorcium képviseletében elmondta: a Basewalk Kft. által kifejlesztett, Taskfit nevű szoftverük az időgazdálkodást és munkanyilvántartást újítja meg, és hoz mérhető eredményeket. Hozzátette, a cégek mellett az egyéni felhasználóknak is ajánlják, mivel sok olyan szabadúszó ember van, akinek fontos, hogy tudja, melyik munkafolyamattal mennyi időt tölt el. A konzorcium által elnyert 1,4 millió eurós támogatásból Taskfit nevű terméküket TaskfitPro néven továbbfejlesztik. A támogatás a nemzetközi piacra lépést is segíti majd, de további tőkebevonást is terveznek - ismertette Molnár László.