Szegedi LMBT Közösségért Csoport

Szegedi LMBT Közösségért Csoport

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport egy Szegeden működő közösségi szervezet, melynek célja, hogy a Szegeden élő, tanuló vagy dolgozó leszbikus, meleg, biszexuális queer és interszex (LMBTQI) emberek társadalmi helyzetének és szükségleteinek megismerjük, valamint ezen csoport önszerveződését és láthatóságát igyekszünk serkenteni.

A Szivárvány SZINei

A Civil Faluban interaktív tevékenységeinkkel szeretnénk hozzájárulni az LMBTQI-emberek láthatóságának növeléséhez, a társadalomban rögzült előítéletek lebontásához, valamint ahhoz, hogy a sokszínűségre minél többen értékként tekintsenek. Innovatív játékokkal szeretnénk elérni, hogy gyarapodjanak a fesztiválozók LMBTQI-közösséggel kapcsolatos ismeretei. Célunk továbbá a fesztiválozók egészségtudatosságának növelése (HIV-tanácsadással és kiadványokkal), valamint jogi ismereteinek bővítése.

Kiemelt célunk, hogy minél több fesztiválozót bevonjunk az alulról szerveződő közösségi kezdeményezések izgalmakkal teli világába, valamint hogy a társadalmi aktivitást és az önkéntességet vonzóvá tegyük számukra. Különös gondot fordítunk arra, hogy megjelenésünk a Civil Faluban figyelemfelkeltő legyen: olyan látványele-mekkel készülünk, amelyek már messziről odacsábítják a látogatót. Színes sátorral, roll-upokkal, érzékenyítő és műveltségi játékokkal készülünk.

Érzékenyítő játékok és szóróanyagok segítségével információt nyújtunk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) embereket érintő problémákról. Önkénteseink műveltségi és önismereti társasjátékokkal, totókkal, kérdőívekkel igyekeznek bevonni a fesztiválozókat és közösen végiggondolni az LMBTQI emberekről kialakult sztereotípiákat. „Házasodj a szivárvány alatt” című programunk lehetőséget kínál arra, hogy mindenki kifejezhesse kiállását az LMBTQI-emberek mellett.

A Civil Faluban egy színes, messziről is jól látható sátorral és egy 2,5x2,5 méteres társasjátékkal jelenünk meg.

A fesztiválozók szórakoztatására és egyben ismeretterjesztő célból is sokféle játékkal készülünk, pl. műveltségi társasjáték, játékos házasság, érzékenyítő társasjáték, queer totó, és "ki az LMBTQI?" játék. A legutóbbiban képpárok alapján kell megtippelni, hogy a két híresség közül kicsoda LMBTQI.

A sátorban sokféle szóróanyagból vihetnek a látogatók, valamint önkénteseinktől a fesztiválozók kérdezhetnek a jelen LMBTQI jogegyenlőségről, HIV/AIDS témákról, globális helyzetről, diszkriminációról, előbújásról, iskolai helyzetekről stb.